czwartek, 15 lutego 2018

Łosoś zapiekany w szynce

Przepis na łososia inspirowany książką Marty Grycan. Duszony w maśle i szynce parmeńskiej łosoś zrobił na nas spore wrażenie. Zrobiliśmy go w szynce szwarzwaldzkiej i wyszło pyszne danie. 

Łosoś zapiekany w szynce


*Łosoś w szynce*
  • łosoś - 60 dag
  • szynka szwarzwaldzka - kilka plastrów
  • cytryna
  • koperek
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • oliwa z oliwek
Łososia obieramy ze skóry i kroimy na wygodne porcje. Oprószamy pieprzem, solą i czosnkiem i solidnie kropimy sokiem z połowy cytryny. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie owijamy rybę plastrami szynki. Naczynie żaroodporne należy wysmarować grubą warstwą masła.

Łosoś zapiekany w szynce


Przygotowane kawałki ryby układamy w naczyniu obok siebie. Wierzch posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, kropimy sokiem z drugiej połówki cytryny i polewamy odrobiną oliwy z oliwek.

Łosoś zapiekany w szynce


Zasmażamy łososia w piekarniku w temperaturze 190 stopni około 20 minut. Genialna rybka do młodych ziemniaczków i surówki z kiszonej młodej kapusty.

2 komentarze:

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)