Łosoś zapiekany w szynce
Przepis na łososia inspirowany książką Marty Grycan. Duszony w maśle i szynce parmeńskiej łosoś zrobił na nas spore wrażenie. Zrobiliśmy go w szynce szwarzwaldzkiej i wyszło pyszne danie.
*Łosoś w szynce*
- łosoś - 60 dag
- szynka szwarzwaldzka - kilka plastrów
- cytryna
- koperek
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz
- masło
- oliwa z oliwek
Łososia obieramy ze skóry i kroimy na wygodne porcje. Oprószamy pieprzem, solą i czosnkiem i solidnie kropimy sokiem z połowy cytryny. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie owijamy rybę plastrami szynki. Naczynie żaroodporne należy wysmarować grubą warstwą masła.
Przygotowane kawałki ryby układamy w naczyniu obok siebie. Wierzch posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, kropimy sokiem z drugiej połówki cytryny i polewamy odrobiną oliwy z oliwek.
Zasmażamy łososia w piekarniku w temperaturze 190 stopni około 20 minut. Genialna rybka do młodych ziemniaczków i surówki z kiszonej młodej kapusty.
zapowiada się wyśmienicie :) fajny pomysł z tą szynką :)
OdpowiedzUsuńŁosoś nabiera ciekawego smaku
Usuń