Rolada szpinakowa z łososiem
Dieta nie musi być nudna. Jest sporo dietetycznych przepisów mogących cieszyć i oko, i kubki smakowe. Rolada szpinakowa z łososiem jest przepisem adekwatnym do tego co piszę wyżej. Jest ładna i smaczna.
*Rolada szpinakowa z łososiem*
- szpinak mrożony - 45 dag
- jajka - 4 sztuki
- masło - łyżka
- czosnek polski - 2 ząbki
- serek śmietankowy - 35 dag (President Light, Bieluch lub inny )
- koperek - 1/2 pęczku
- łosoś wędzony - 150 g
- sól
- pieprz
Najpierw musimy wykonać szpinakowy "biszkopt" na roladę. Smażymy szpinak na łyżce masła aż odparuje nadmiar wody. Szpinak można użyć świeży ale wtedy należy go usmażyć więcej i dobrze posiekać. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Gdy wystygnie dodajemy żółtka 4 jaj, które musimy ze szpinakiem dokładnie rozmieszać. Z białek ubijamy sztywną pianę dodając szczyptę soli i delikatnie mieszamy ją ze szpinakiem.
Dużą blachę z piekarnika musimy wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładamy na blachę ciasto tak by utworzyło spory prostokąt. Pieczemy ciasto w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut na środkowej półce. W tym czasie przygotowujemy nadzienie rolady.
Serek przekładamy do większej miski i mieszamy z posiekanym drobno koperkiem. Przeciśnięty przez praskę czosnek zaostrzy smak nadzienia. Wystarczy już tylko ser doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem by był gotowy do wypełnienia rolady.
Gotowe i przestudzone ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy razem z nią w rulon. Gdy wystygnie rozwijamy ciasto, smarujemy całość masą serową. Rozkładamy na wierzch kawałki wędzonego łososia i zwijamy w roladę. Tak przygotowane danie musi jeszcze się schłodzić by łatwiej je można było kroić w plastry. Owijamy roladę w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na pół godziny. Lekkie danie na kolacje bądź pierwsze śniadanie, dietetyczne, a całkiem dobre.
Komentarze
Prześlij komentarz