Kluski śląskie - gumiklyjzy

Banalny przepis na kluski śląskie z dziurką. Tak się robiło je w moim domu. Bez jajek i innych dodatków. Zawsze wychodzą. W kolejnym przepisie pojawią się trochę trudniejsze kluski śląskie zwane na Śląsku czorne.


*Kluski śląskie - gumiklyjzy*
  • ziemniaki około 2,5kg nieobranych
  • mąką ziemniaczana
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki ubijamy i ucieramy na gładką masę. Wypełniamy ziemniakami miskę, ugniatamy na równo i masę dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmujemy z miski i w jej miejsce sypiemy do równego ziemniaczanej mąki.

Kluski śląskie

Wyjęta część ziemniaków wraca do miski i całość mieszamy bardzo dokładnie. Jeśli masa wydaje nam się zbyt kleista podsypujemy mąki ziemniaczanej.

kluski śląskie

Z masy formujemy kluski, palcem wyciskamy charakterystyczną dziurkę i odkładamy na ściereczkę. Kluski przed gotowaniem powinny chwilę pooddychać zakryte drugą ściereczką. Wrzucamy je do osolonego wrzątku. Pamiętajmy jednak by woda nie hulała. Utrzymujemy odpowiednią temperaturę wody mieszając kluski delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze 2 minuty.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy