CocoReklama

sobota, 16 grudnia 2017

Żurek na wędzonce

Kwaśna zupa czyli żur. Bez żurku na śląsku ani rusz więc i przepis na żurek musiał się na blogu pojawić. Na końcu przepisu jest sposób na przygotowanie domowego zakwasu. Można też użyć sklepowych zakwasów bo są coraz lepsze lub użyć zakwasu pozostałego po pieczeniu razowego chleba. Ważne by w składzie miały tylko mąkę żytnią razową, czosnek i wodę. Ewentualnie jakieś przyprawy...


Żur na wędzonce



*Żurek na wędzonce*
  • zakwas na żur 
  • wędzonka - 500g
  • kiełbasa - 400g
  • cebula - 1 sztuka
  • marchew - 3 sztuki
  • korzeń pietruszki - 2 sztuki
  • seler - ćwiartka
  • por - liście
  • czosnek polski - 4 ząbki 
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • ziemniaki - kilka sztuk
  • śmietana do zup
Wędzonkę zalewamy wodą i gotujemy zbierając zaburzyny. Można użyć wędzonego surowego boczku, wędzonych żeberek, nawet kości wędzone dadzą oczekiwany efekt. Kiełbasę kroimy w plasterki i obsmażamy z posiekaną cebulą na odrobinie oleju lub bez jeśli jest tłustawa. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Gdy wszystko się zrumieni dodajemy na patelnię obrane, umyte i pokrojone w większe kawałki warzywa. Chodzi o to by co nie co się przypiekły zanim trafią do wywaru. Zwiększy to ich efekt.

Całość dodajemy do wędzonki. Odrobiną wywaru podlewamy patelnię by skarmelizowane części kiełbasy czy warzyw również trafiły do garnka. Doprawiamy całość solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Wrzucamy do garnka kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości warzyw. Teraz możemy do garnka wrzucić pokrojone w kostki ziemniaki choć tradycyjnie żurek je się z nimi osobno. W żony domu gotuje się ziemniaki na puree, dodaje złocistą cebulkę i podaje z żurkiem. W moim domu jadło się żur z ziemniakami w kostkę i pajdą chleba w ręce. Bardziej na wzór polskiej zalewajki.

Żur na wędzonce

Gdy ziemniaki zmiękną wlewamy zakwas. Ważne by kwas nie trafił do garnka póki warzywa nie będą miękkie. Gdy wlejemy zakwas za wcześnie ziemniaki lub warzywa pozostaną już twardawe. Gotujemy całość chwilę i zabielamy śmietaną. 

*Zakwas na żur*
  • mąka żytnia na żur 6 łyżek
  • czosnek - 3 ząbki
  • liście laurowe - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 5 sztuk
  • sól
  • ciepła woda
  • litrowy słoik
    Zakwas przygotowujemy w litrowym słoiku wypełniając dno mąką żytnią grubo mieloną. W sklepach można kupić mąkę specjalnie przygotowaną na żurek. Popytajcie w swoich warzywniakach. Zalewamy mąkę ciepłą (nie gorącą) wodą tak na 3/4 słoika. Wrzucamy liście laurowe, ziela angielskie i posiekany w plastry czosnek. Szczypta soli i słoik odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając go ściereczką.

    Zakwas na żur


    Przy dobrych wiatrach zakwas będzie gotowy w 5 dni, a jeśli użyjemy odrobiny zakwasu z poprzedniego razu przyspieszymy kwaszenie do 2-3 dni.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Zostaw pod przepisem coś od siebie :)