Zakwas na żur

 Mamy już na blogu przepis na zakwas na żur śląski we wpisie żurek na wędzonce jednak od dłuższego czasu przygotowujemy zakwas na żur używając zakwasu chlebowego i muszę przyznać, że przepis jest dużo bardziej atrakcyjny. Po pierwsze czas przygotowania gotowego zakwasu jest dużo krótszy, po drugie smak jest dużo bardziej wyraźny i kwaśny. Po trzecie jak ktoś piecze chleby na zakwasie chlebowym to zawsze ma dylemat co zrobić z nadwyżkami zakwasu. Poniższy przepis na zakwas żurowy jest doskonałym sposobem na zagospodarowanie pozostałości.

Zakwas na żur

*Zakwas na żur*

  • starter zakwasu - 60g
  • mąka żytnia typ 2000 - 2 lub 3 łyżki
  • czosnek polski - 2 lub 3 ząbki
  • woda przegotowana ostudzona
  • liść laurowy - 2 lub 3 sztuki
  • ziele angielskie - 4 sztuki
  • majeranek suszony - łyżeczka
  • grzyby suszone - 2 lub 3 sztuki
  • słoik
  • ściereczka
  • gumka
Na początku należy przygotować słoik. Dobrze wybrać taki pół lub litrowy. Zawsze też już po ukiszeniu można zakwas rozlać do mniejszych butelek.Trzeba słoik go wyparzyć wrzątkiem i ostudzić. 

Zakwas na żur

Do tak przygotowanego słoika wkładamy około 80g startera zakwasu. Czym jest starter zakwasu piszę w przepisie na zakwas chlebowy żytni, w którym dokładnie opisałem proces powstawania chlebowego zakwasu. Do startera dosypujemy dwie lub trzy łyżki mąki żytniej typ 2000. Zalewamy słoik wodą przegotowaną i ostudzoną. Mieszamy aż starter się rozpuści w wodzie. Odstawiamy na chwilę by większa część mąki opadła na dno. 

Zakwas na żur

Do słoika dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, rozgniecione nożem ząbki czosnku (czosnku nie trzeba obierać) oraz grzyby suszone. Dosypujemy łyżeczkę suszonego majeranku (opcjonalnie). Delikatnie mieszamy z wierzchu. Staramy się by przyprawy nie wymieszały się z mąką na dnie. Ułatwi to późniejsze wyjęcie przypraw ze słoika. Będzie to konieczne jeśli chcemy gotowy zakwas przechować do dwóch tygodni w lodówce.

Zakwas na żur

Słoik nakrywamy ściereczką lub gazą. My wykorzystujemy materiał z maseczek jednorazowych. Jakaś korzyść z pandemii w domowej kuchni. Doskonale chronią wnętrze przed owadami, a pozwalają produktom oddychać.

Zakwas na żur

Odstawiamy słoik w ciepłe miejsce choć zbliżające się lato może na tyle podnieść w naszych domach temperaturę, że będziemy musieli poszukać nieco chłodniejszego miejsca na przykład w przedpokoju lub tam gdzie przechowujemy różne przetwory.

Zakwas na żur

Po około dwóch dniach zakwas powinien być gotowy. Rozpoznamy to po jego wyglądzie i przyjemnym kwaskowo-czosnkowym zapachu. Można od razu użyć go tak jak jest w słoiku do przygotowania śląskiego żuru  lub przechować do 2 tygodni w lodówce. 

Zakwas na żur

Jeśli chcemy go przechować to aby nie zepsuł się w lodówce należy ze słoika usunąć przyprawy, czosnek, liście laurowe, grzyby i ziela angielskie. Zamykamy szczelnie wieczkiem i odkładamy do lodówki.


Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy