Łosoś zapiekany w koperku

Jeszcze jeden przepis ze starego bloga. Sposobów na przygotowanie łososia jest wiele. My lubimy jeden z nich szczególnie: łosoś zapiekany w koperkowym masełku z pyszną chrupiącą bułką tartą.

Łosoś zapiekany w koperku


*Łosoś zapiekany*
  • porcja filetu łososia na 4 osoby (około 60dag)
  • porządne 2 łyżki posiekanego koperku
  • oliwa z oliwek
  • bułka tarta
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • czosnek 2 ząbki
  • 1/2 cytryny
Łosoś zapiekany w koperku
Na początku musimy filet łososia pozbawić skóry i podzielić na 4 lub 6 części. Układamy kawałki w głębokim talerzu. Kropimy filety sokiem z wyciśniętej cytryny i odstawiamy do lodówki na jakieś 30-40 minut do skruszenia.

Łosoś zapiekany w koperku

W miseczce mieszamy 4 łyżki miękkiego masła z rozgniecionym czosnkiem i koperkiem. Mieszamy dokładnie by połączyć wszystkie składniki. W drugiej miseczce mieszamy oliwę z bułką tartą, pieprzem i solą. Musimy wymieszać całość do uzyskania gęstej masy.

Łosoś zapiekany w koperku


Naczyniu żaroodpornym smarujemy oliwą z oliwek i układamy na dnie filety łososia. Na każdej porcji układamy, lekko rozsmarowując masło koperkowo-czosnkowe. Na tak przyprawione masłem filety układamy bułkę tartą z drugiej miseczki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i zapiekamy łososia około pół godziny. Bułka tarta, która osiągnie odpowiedni złoto-brązowy kolor oznajmia nam bezsprzecznie, że nasz obiad jest gotowy.

Porcje łososia kropimy sokiem z cytryny i dekorujemy świeżym koperkiem.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy