Łosoś zapiekany w koperku
Jeszcze jeden przepis ze starego bloga. Sposobów na przygotowanie łososia jest wiele. My lubimy jeden z nich szczególnie: łosoś zapiekany w koperkowym masełku z pyszną chrupiącą bułką tartą.
*Łosoś zapiekany*
- porcja filetu łososia na 4 osoby (około 60dag)
- porządne 2 łyżki posiekanego koperku
- oliwa z oliwek
- bułka tarta
- 4 łyżki masła
- sól
- pieprz
- czosnek 2 ząbki
- 1/2 cytryny
Na początku musimy filet łososia pozbawić skóry i podzielić na 4 lub 6 części. Układamy kawałki w głębokim talerzu. Kropimy filety sokiem z wyciśniętej cytryny i odstawiamy do lodówki na jakieś 30-40 minut do skruszenia.
W miseczce mieszamy 4 łyżki miękkiego masła z rozgniecionym czosnkiem i koperkiem. Mieszamy dokładnie by połączyć wszystkie składniki. W drugiej miseczce mieszamy oliwę z bułką tartą, pieprzem i solą. Musimy wymieszać całość do uzyskania gęstej masy.
Naczyniu żaroodpornym smarujemy oliwą z oliwek i układamy na dnie filety łososia. Na każdej porcji układamy, lekko rozsmarowując masło koperkowo-czosnkowe. Na tak przyprawione masłem filety układamy bułkę tartą z drugiej miseczki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i zapiekamy łososia około pół godziny. Bułka tarta, która osiągnie odpowiedni złoto-brązowy kolor oznajmia nam bezsprzecznie, że nasz obiad jest gotowy.
Porcje łososia kropimy sokiem z cytryny i dekorujemy świeżym koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz