CocoReklama

piątek, 19 kwietnia 2019

Pęczotto ze szpinakiem

...nic mnie tak nie drażni jak udziwnione neologizmy ale powiem szczerze nie mam bladego pojęcia jak nazwać potrawę z pęczaku zrobioną na wzór włoskiego risotto. Jak się jeszcze dołoży dobre wyniki pęczotto w wyszukiwaniach googla to niestety trzeba się przełamać i taki oto mamy tytuł dzisiejszego wpisu. Kasza pęczak w specyficzny sposób utajona przy udziale szpinaku okazała się równie dobra jak włoskie danie z ryżu arborio. Tak na marginesie mamy na blogu przepis również na risotto.

Pęczotto ze szpinakiem

*Pęczotto ze szpinakiem*
  • kasza pęczak - 150g
  • bulion warzywny - 700ml
  • cebula
  • czosnek polski - dwa ząbki
  • szpinak mrożony - 150g
  • masło - 1 łyżka
  • parmezan lub inny twardy ser dojrzewający
  • oliwa
Na rozgrzaną patelnię dajemy kilka kropel oliwy i wrzucamy na to posiekaną cebulę. Gdy się zrumieni dodajemy posiekany czosnek. Chwilę potem na patelnię trafić musi kasza. Delikatnie całość przesmażamy uważając by się nam czosnek nie spalił.

Pęczotto ze szpinakiem

Teraz czeka nas mozolne mieszanie i dolewanie po chochelce warzywnego bulionu, który sobie należy przygotować ciut wcześniej z porządnej porcji świeżych warzyw, wody, soli, pieprzu, liścia laurowego i ziaren angielskiego ziela. Gdy tylko kasza wchłonie już prawie cały płyn dolewamy kolejną chochelkę i tak aż do wyczerpania bulionu. W między czasie gdy kasza zacznie mięknąć dodajemy rozmrożony, posiekany szpinak i łyżkę masła. Dalej mieszamy dolewając co jakiś czas bulionu. Praktycznie na sam koniec ścieramy sporo parmezanu by całość ładnie zagęścić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)