Kruche ciasteczka z marmoladą

Prosty przepis na ciasteczka do popołudniowej kawy. Bez zbędnych więc wstępów zapraszam na doskonałe, kruche ciastka z różaną marmoladą.

Kruche ciastka z marmoladą


*Kruche ciasteczka z marmoladą*
  • mąka pszenna - 150 g
  • masło - 110 g
  • cukier puder - 50 g
  • żółtko jajka - 1 sztuka
  • cukier waniliowy - opakowanie
  • szczypta soli
  • marmolada różana
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy żółtko i cukier waniliowy. Do ucieranej masy powoli dosypujemy mąkę i doprawiamy szczyptą soli.

Na piekarnikową blachę wykładamy papier do pieczenia. Formujemy z utartego ciasta kulki wielkości groszka ptysiowego. Każdą kulkę rozpłaszczamy i na każdą dajemy pół łyżeczki marmolady. Ciastka na blaszce wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Pieczemy w systemie góra-dół około 13 minut

Kruche ciastka z marmoladą

Po ostygnięciu ciasteczka są pysznie gotowe więc nie ma za dużo czasu na zaparzenie pysznej kawy z mlekiem. 

@edit
Robiliśmy je ostatnio w ciut inny sposób. Użyliśmy strzykawki dekoracyjnej by co nieco urozmaicić kształt ciasteczek. Teraz są i pyszne i ładne:

Kruche ciastka z marmoladą



Komentarze

Prześlij komentarz

Najchętniej odwiedzane przepisy