Kruche ciasteczka z marmoladą
Prosty przepis na ciasteczka do popołudniowej kawy. Bez zbędnych więc wstępów zapraszam na doskonałe, kruche ciastka z różaną marmoladą.
*Kruche ciasteczka z marmoladą*
- mąka pszenna - 150 g
- masło - 110 g
- cukier puder - 50 g
- żółtko jajka - 1 sztuka
- cukier waniliowy - opakowanie
- szczypta soli
- marmolada różana
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy żółtko i cukier waniliowy. Do ucieranej masy powoli dosypujemy mąkę i doprawiamy szczyptą soli.
Na piekarnikową blachę wykładamy papier do pieczenia. Formujemy z utartego ciasta kulki wielkości groszka ptysiowego. Każdą kulkę rozpłaszczamy i na każdą dajemy pół łyżeczki marmolady. Ciastka na blaszce wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Pieczemy w systemie góra-dół około 13 minut
Po ostygnięciu ciasteczka są pysznie gotowe więc nie ma za dużo czasu na zaparzenie pysznej kawy z mlekiem.
@edit
Robiliśmy je ostatnio w ciut inny sposób. Użyliśmy strzykawki dekoracyjnej by co nieco urozmaicić kształt ciasteczek. Teraz są i pyszne i ładne:
urocze:)
OdpowiedzUsuń...i pyszne ;)
Usuń