Krem z cukinii i pomidorów - szybkowar
Pyszna zupa na wczesnowiosenne zimne popołudnia. Lekka, ożywcza, doskonała. Krem z cukinii i pomidorów bardzo nam zasmakował. Zapraszam na przepis.
*Krem z cukinii i pomidorów*
- cukinia - 1 mała sztuka lub 1/2 dużej
- pomidory - puszka całych w zalewie
- ziemniaki - 1/2 kg obranych
- cebula - 1 sztuka
- czosnek polski - 2 ząbki
- bulion - 2 litry
- sól
- pieprz
Ziemniaki kroimy w grube plastry. Cebulę w pióra. Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy z cebulą na odrobinie oliwy. Gdy ładnie zapachnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Przesmażamy i dodajemy puszkę pomidorów razem z zalewą. Po chwili zalewamy całość w garnku bulionem. Bulion od jakiegoś czasu przygotowujemy sobie w szybkowarze Futura. Już niedługo sporo przepisów, w którym wykorzystać można to arcyciekawe urządzenie oszczędzające czas i energię.
Zdjęcie ze strony: szybkowary.com Prezentacja produktu nie wynika ze współpracy z żadną firmą. Uznałem jednak, że warto produkt zareklamować. @edit jest rok 2024 i nadal używamy tego samego szybkowaru.
Wróćmy do zupy z cukinii i pomidorów. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Przecedzamy zupę przez sito. Warzywa miksujemy na gładko i zalewamy wywarem do uzyskania interesującej nas gęstości kremu. Podajemy z koperkiem i odrobiną oliwy arachidowej.
Komentarze
Prześlij komentarz