Sos śliwkowy do mięs i wędlin

W poprzednim wpisie zapewne zauważyliście, że oprócz paprykowego sosu na desce stał jeszcze jeden. Ten pyszny śliwkowy kolor mógł sugerować tylko jedno: sos śliwkowy do mięs i wędlin. Bez zbędnego rozpisywania się na jego temat podaję przepis na doskonały dodatek do dań lub intensywną bazę smakową do innych bardziej skomplikowanych sosów. 

Sos śliwkowy do mięs i wędlin


*Sos śliwkowy do mięs i wędlin*
  • śliwki węgierki - 1 kg
  • papryka chilli - 2 sztuki
  • imbir - 1,5 cm
  • czosnek - 2 ząbki
  • cukier - 125g
  • ocet - 1/2 szklanki
  • sól - 1 łyżka
Śliwki pozbawiamy pestek, a papryczki chilli gniazd nasienny. Z nimi sos byłby zbyt ostry ... no chyba, że ktoś lubi...Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Wszystko blendujemy i przekładamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu około półtorej godziny. Po tym czasie dodajemy cukier, ocet, sól i gotujemy jeszcze z 10 minut. Gotowy sos przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy około 20 minut.
Podobnie jak sos paprykowy używamy go do do domowych wędlin lub jako intensywny dodatek do innych sosów. Warto kilka słoików z letnim smakiem przechować na zimowe często ponure dni.
Przepis zaczerpnęliśmy z doskonałej strony: www.chleby.info na którą serdecznie i naszych czytelników zapraszam.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy