Pasta z makreli i jajek
Jakość wędliny sklepowej z roku na rok coraz to słabsza. Dziś przepis na pyszna pastę z makreli z dodatkiem sera żółtego i szczypiorku. Doskonała na śniadania i kolacje. Prosta w przygotowaniu i smaczna. Zapraszam.
*Pasta z makreli i sera*
- makrela wędzona - 1 sztuka
- ser żółty - 15 dag
- ogórek kiszony - 1 sztuka
- jajka - 4 sztuki
- szczypiorek
- majonez domowy
- pieprz
Rybę pozbawiamy głowy, skóry z płetwami i ości. Samo mięso rozdrabniamy widelcem. Ogórek kiszony kroimy w drobną kostkę. Ugotowane na twardo jajka przepuszczamy przez jajcarkę (kto ma jeszcze takie cudo w domu?) lub w inny sposób rozdrabniamy. Ser ścieramy na większych oczkach. Drobno siekamy szczypiorek. Mieszamy wszystko z dodatkiem ukręconego domowego majonezu i doprawiamy pieprzem. Można dodać łyżeczkę ostrej musztardy jak ktoś lubi wyraźniejsze smaki.
Do przepisu można użyć każdej innej tłustszej i dobrze uwędzonej ryby. Polecam.
Komentarze
Prześlij komentarz