Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym
Mieliśmy już ciasto marchewkowe na blogu ale dzisiejsza wersja z orzechami i kremem cytrynowym przeniosła to proste ciasto w inny wymiar smaku. Krem cytrynowy mocno urozmaicił dość zwyczajny placek. Było pysznie.
*Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym*
- mąka pszenna razowa - 2 szklanki (szklanka 200ml)
- cukier - 1 szklanka
- cynamon mielony - 2 łyżeczki
- sól - płaska łyżeczka
- proszek do pieczenia - płaska łyżeczka
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- starta marchewka - 2 i 1/2 szklanki
- gruszka lub jabłko - 1 sztuka starta
- imbir - 1 łyżka startego
- olej rzepakowy - 1 szklanka
- jajka - 2 sztuki
- rodzynki - garść
- orzech włoski - 50g
- serek mascarpone - 250g
- śmietana 30%-36% do ubicia - 200ml
- cukier puder - czubata łyżka i pół
- cukier waniliowy - 1 opakowanie (standardowe)
- cytryna niewoskowana
Rozgrzewamy piec do temperatury 190 stopni. Do miski dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Do bazy trafić jeszcze musi sól, cukier, cynamon, rodzynki i posiekane orzechy. Mieszamy całość.
Marchew ścieramy na drobnych oczkach. Do marchwi ścieramy jabłko lub gruszkę oraz obrany ze skórki imbir. Łączymy starte składniki z suchymi. Mieszamy dokładnie w misce. W drugiej misce rozbijamy jajka i miksujemy dodając na koniec powoli olej. Uzyskany płyn dolewamy do reszty składników na ciasto. Porządnie należy całość wymieszać. Ciasto przelewamy na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Użyliśmy kwadratowej tortownicy o boku 24 cm. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 45 minut.
Pora na krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym. Serek mascarpone rozgniatamy widelcem. Ścieramy do serka skórkę z jednej cytryny. Ważne by nie była woskowana. Niektóre sklepy o tym informują. Na przykład sieć Lidl. Delikatnie cytrynową masę łączymy z ubita śmietaną. Tak by nie było grudek ale dobrze to zrobić ręcznie bo mikser może nam ze śmietany puścić wodę. Masę chłodzimy w lodówce i smarujemy nią grubo ostudzone ciasto. Podajemy ciasto posypane cynamonem.
Komentarze
Prześlij komentarz