Sałatka makaronowa warstwowa z brokułami
Kolejna wariacja w temacie sałatka warstwowa. Ugotowany al dente brokuł okazał się dobrym dodatkiem do takiej sałatki. Zbliżające się powolutku rodzinne spotkania podczas wszelakich świąt czy to wiosennych czy zimowych są dobrą okazją do poznania nowych smaków i zaskoczenia swojej rodziny kolorowym stołem.
*Sałatka makaronowa warstwowa z brokułami*
- brokuł - 1 sztuka duża
- jajka - 5 sztuk
- kukurydza - 1 puszka
- fasolka czerwona - 1 puszka
- papryka czerwona - 1 sztuka
- makaron w kształcie ryżu - 15 dag
- ser żółty - 15 dag
- ogórek konserwowy - 7 sztuk
- sól
- pieprz
- szczypiorek lub koperek - pęczek
- majonez domowy - około 500ml
- jogurt naturalny - 150 g
Brokuł rozdzielamy na różyczki i gotujemy al dente w osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo. Makaron również gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy na durszlaku przelewając zimną.
Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Odcedzamy z zalewy kukurydzę i fasolkę. Ścieramy ser na dużych oczkach. Majonez mieszamy z jogurtem doprawiając sos solą i pieprzem. Obrane jajka siekamy. Większe różyczki brokuła możemy przekroić na mniejsze kawałki.
W sporym naczyniu układamy warstwami przygotowane wcześniej produkty na sałatkę. Każdą warstwę polewamy sosem. Wierzch posypujemy bogato koperkiem lub szczypiorkiem.
Przed podaniem mieszamy.
Komentarze
Prześlij komentarz