Karkówka z sosem jabłkowym

Delikatny, owocowy smak na dobrze doprawionym mięsie pobudza zmysły o czym przekonaliśmy się ostatniej niedzieli. Pyszna karkówka z sosem jabłkowym zachwyciła domowników więc prezentuję przepis bez obaw, że komuś nie zasmakuje. Będzie smakowało na pewno. 

Karkówka z sosem jabłkowym



*Karkówka z sosem jabłkowym*
  • karkówka - 1 kg
  • sól - łyżeczka
  • papryka słodka - łyżeczka
  • pieprz mielony
  • rozmaryn suszony
  • smalec - łyżeczka
  • rękaw do pieczenia
  • czosnek polski - 4 ząbki
Sos
  • jabłko reneta albo antonówka - 3 sztuki
  • cebula - 3 sztuki
  • śliwki suszone - 6 sztuk
  • sok jabłkowy - 1 szklanka
  • sól
  • pieprz
  • papryka chilli
Karkówkę nacieramy przyprawami, ziołami i odkładamy na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni z termoobiegiem. Bez tej funkcji i temperatura musi być ciut większa. Wyjęte z lodówki mięso wsadzamy do rękawa gdy nabierze pokojowej temperatury. Dodajemy do rękawa pokrojony w plastry czosnek i smalec. Pieczemy około godziny.

Na rozgrzanym oleju rumienimy pokrojoną w pióra cebulę. Jabłka kroimy w plastry i dodajemy do cebuli. Na patelnię trafić muszą jeszcze pokrojone śliwki. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i podsmażamy. Po chwili podlewamy jabłkowym sokiem i dusimy około 10 minut. Całość sosu blendujemy i ewentualnie redukujemy na małym ogniu. Zostawiamy kilka całych owoców do dekoracji.

Karkówka z sosem jabłkowym


Wyjętą z pieca karkówkę kroimy w plastry pamiętając by sobie trochę na desce odpoczęła. Podajemy mięso na jabłkowym sosie i zajadamy się do woli. Ze względu na dużą ilość cebuli w potrawie polecam zaopatrzyć się w miętową herbatkę z dodatkiem na przykład imbiru...można też urozmaicić przepis ziarnami jałowca lub majerankiem.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy