Karkówka z sosem jabłkowym
Delikatny, owocowy smak na dobrze doprawionym mięsie pobudza zmysły o czym przekonaliśmy się ostatniej niedzieli. Pyszna karkówka z sosem jabłkowym zachwyciła domowników więc prezentuję przepis bez obaw, że komuś nie zasmakuje. Będzie smakowało na pewno.
*Karkówka z sosem jabłkowym*
- karkówka - 1 kg
- sól - łyżeczka
- papryka słodka - łyżeczka
- pieprz mielony
- rozmaryn suszony
- smalec - łyżeczka
- rękaw do pieczenia
- czosnek polski - 4 ząbki
Sos
- jabłko reneta albo antonówka - 3 sztuki
- cebula - 3 sztuki
- śliwki suszone - 6 sztuk
- sok jabłkowy - 1 szklanka
- sól
- pieprz
- papryka chilli
Karkówkę nacieramy przyprawami, ziołami i odkładamy na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni z termoobiegiem. Bez tej funkcji i temperatura musi być ciut większa. Wyjęte z lodówki mięso wsadzamy do rękawa gdy nabierze pokojowej temperatury. Dodajemy do rękawa pokrojony w plastry czosnek i smalec. Pieczemy około godziny.
Na rozgrzanym oleju rumienimy pokrojoną w pióra cebulę. Jabłka kroimy w plastry i dodajemy do cebuli. Na patelnię trafić muszą jeszcze pokrojone śliwki. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i podsmażamy. Po chwili podlewamy jabłkowym sokiem i dusimy około 10 minut. Całość sosu blendujemy i ewentualnie redukujemy na małym ogniu. Zostawiamy kilka całych owoców do dekoracji.
Wyjętą z pieca karkówkę kroimy w plastry pamiętając by sobie trochę na desce odpoczęła. Podajemy mięso na jabłkowym sosie i zajadamy się do woli. Ze względu na dużą ilość cebuli w potrawie polecam zaopatrzyć się w miętową herbatkę z dodatkiem na przykład imbiru...można też urozmaicić przepis ziarnami jałowca lub majerankiem.
Komentarze
Prześlij komentarz