Zupa krem ziemniaczano czosnkowa
Apetyczna zupa ziemniaczano czosnkowa z dodatkiem boskiego smażonego boczku do dietetycznych nie należy ale zima nadchodzi więc każda dodatkowa energia się przyda. Przepis jak zwykle prosty, domowy ale smak wielowymiarowy jak to teraz mówią nasi trendy szefowie kuchni z TV.
*Zupa krem ziemniaczano czosnkowa*
- ziemniaki - 6 sztuk
- czosnek - 8 ząbków
- bulion - 1 i 1/2 litra
- gałka muszkatołowa
- rozmaryn suszony - 1 łyżeczka
- śmietana do zup - 100ml
- boczek wędzony
Nieobrane ząbki czosnku kropimy oliwą i układamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia. Szczypta soli i pieczemy czosnek w temperaturze 190 stopni. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubszą kostkę i gotujemy w bulionie ze łyżeczką rozmarynu do miękkości. Upieczony czosnek wyciskamy do zupy.
Gotujemy chwilę i całość blendujemy dodając hartowaną śmietanę. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą do smaku. Zostawiamy zupę na małym ogniu aż się odrobinę zagęści.
W tym czasie podsmażamy pokrojony w kostkę boczek wędzony. Dodajemy go do zupy przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz