Batoniki zbożowe
Zdrowe przekąski nie muszą być niesmaczne, suche lub wypełnione różnymi zamiennikami cukru. Batoniki zbożowe z dzisiejszego przepisu smakują rewelacyjnie. Poprawiają przemianę materii i są świetnym źródłem energii.
*Batoniki zbożowe*
- płatki owsiane (nie błyskawiczne) - 3 szklanki
- słonecznik łuskany - 1 szklanka
- sezam - 1 szklanka
- pestki dyni - 1 szklanka
- rodzynki lub żurawina suszona - 1 szklanka
- masło - 120g
- miód - 4 łyżki
- mleko zagęszczone słodzone - 1/3 szklanki
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Nasiona mieszamy w misce i wykładamy na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut. Masło, miód i mleko rozpuszczamy w ganku i gotujemy przez 5 minut. Podpieczone nasiona mieszamy z rodzynkami i wrzucamy do gorącego płynu. Dobrze wszystko mieszamy. Wykładamy masę na blachę wyściełaną papierem. Formujemy placek grubości 1-2 cm.
Tym razem całość trafia do lodówki po wstępnym wystygnięciu. Po czterech godzinach tężenia kroimy uzyskany placek na wygodne batoniki. Wszystko chowamy przed rodziną w niedostępnym miejscu i wydzielamy według określonego planu. Inaczej batoniki znikną w kilka godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz