Batoniki zbożowe

Zdrowe przekąski nie muszą być niesmaczne, suche lub wypełnione różnymi zamiennikami cukru. Batoniki zbożowe z dzisiejszego przepisu smakują rewelacyjnie. Poprawiają przemianę materii i są świetnym źródłem energii.

Batoniki zbożowe


*Batoniki zbożowe*
  • płatki owsiane (nie błyskawiczne) - 3 szklanki
  • słonecznik łuskany - 1 szklanka
  • sezam - 1 szklanka
  • pestki dyni - 1 szklanka
  • rodzynki lub żurawina suszona - 1 szklanka
  • masło - 120g
  • miód - 4 łyżki
  • mleko zagęszczone słodzone - 1/3 szklanki
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Nasiona mieszamy w misce i wykładamy na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut. Masło, miód i mleko rozpuszczamy w ganku i gotujemy przez 5 minut. Podpieczone nasiona mieszamy z rodzynkami i wrzucamy do gorącego płynu. Dobrze wszystko mieszamy. Wykładamy masę na blachę wyściełaną papierem. Formujemy placek grubości 1-2 cm.

Batoniki zbożowe

Tym razem całość trafia do lodówki po wstępnym wystygnięciu. Po czterech godzinach tężenia kroimy uzyskany placek na wygodne batoniki. Wszystko chowamy przed rodziną w niedostępnym miejscu i wydzielamy według określonego planu. Inaczej batoniki znikną w kilka godzin.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy