Gulasz z żołądków drobiowych
Uwielbiam wszelakie podroby. Płucka, nereczki, flaczki, gulasze z serduszek lub z dzisiejszego przepisu gulasz z żołądków drobiowych. Raz na jakiś czas Anetka uraczy mnie daniem, które na naszym rodzinnym stole spotkać trudno. Drobiowe podroby nie należą do ulubionych składników potraw mojej rodzinki co piszę niestety ze smutkiem. To dania proste, tanie i smaczne. Z żołądkami można wykonać prosty trick, dzięki któremu mogę sobie pyszny gulasz zjeść. Można na nich ugotować najpierw pyszny krupnik.
*Gulasz z żołądków drobiowych*
- żołądki drobiowe - 0,5kg
- cebula - 3 sztuki
- czosnek polski - 2 ząbki
- marchew - 2 sztuki
- koperek
- śmietana 18% do sosów
- sól
- pieprz
- papryka chilli
- porcja rosołowa warzyw
Żołądki myjemy i usuwamy twardsze błonki lub żyłki. Gotujemy w całości z porcją rosołową warzyw i marchwią. Gdy zmiękną odcedzamy żołądki z wywaru. Nie starajcie się żołądków rozgotować bo to się nie uda. Tak jak drobiowe serduszka, żołądki będą zawsze lekko al dente. Wyciągamy z bulionu również marchewki, które przydadzą się jeszcze w dalszej pracy. Wywar spod żołądków używamy do zrobienia na przykład krupniku.
Na oleju podsmażamy pokrojoną w pióra cebule. Wciskamy na patelnię czosnek. Dodajemy pokrojone w plastry żołądki oraz marchew. Szczypta soli, pieprzu, odrobina papryki chilli i podsmażamy całość chwilę. Dodajemy małe opakowanie śmietany 18% do sosów. Dusimy gulasz z żołądków kilka minut aż smaki się połączą. Pod koniec dodajemy posiekany koperek.
Komentarze
Prześlij komentarz