Tradycyjna włoska pizza
Pozwoliłem sobie dzisiejszy przepis na pizzę nazwać tradycyjna włoska pizza bo spośród wszystkich przepisów na włoskie placki ten jest najbardziej zbliżony do oryginału. Chrupkie i cienkie ciasto, prostota składników, doskonały sos i genialny smak - pizza najlepsza jaką do tej pory jadłem.
*Tradycyjna włoska pizza*
- mąka pszenna - 350g
- drożdże suche - 7g
- cukier - 1 i 1/2 łyżeczki
- sól - 1 i 1/2 łyżeczki
- oliwa
- woda letnia - 250ml
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 10 minut. Do misy wsypujemy suche składniki. Wlewamy wodę z drożdżami i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut przykryte lnianą ściereczką. Ciasto przekładamy do drugiej miski wysmarowanej oliwą i wyrabiamy do formy kuli. Dzielimy ciasto na porcje każda około 150g. Plus minus 4 porcje z podanych składników. Formujemy kule i nakrywamy folią spożywczą. Ciasto musi teraz wyrosnąć, a zajmie mu to około 45 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni.
Na blachę układamy papier do pieczenia. Każdą kulę dajemy na stolnicę wysypaną mąką. Spłaszczamy kulę na placek i wałkujemy na pół centymetra.
Smarujemy ciasto sosem pomidorowym:
- pomidory z puszki
- bazylia
- czosnek
- sól
- cukier
- pieprz
Zblendowane pomidory doprawiamy (najlepiej świeżą) bazylią, czosnkiem i przyprawami wedle uznania. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.
Na wysmarowane sosem placki układamy szynkę prosciutto (ewentualnie szwarcwaldzka) i ser mozzarela (dwie kulki pocięte na plastry lub tarty) Specjalnie nie piszę w składnikach jakie obłożenie powinno na pizzę trafić bo to już zależy od tego jaką chcemy wykonać.
Pieczemy pizzę w piekarniku około 10-15 minut. Trzeba ciasto obserwować by się nie przypaliło. Przed podaniem układamy na plackach rukolę, która doskonale zaostrzy smak pizzy.
Smacznego!
I to jest prawdziwa pizza włoska, wygląda smakowicie :D Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNo jak Wy tak piszecie :) ...wpadniemy do Was może w te wakacje.
Usuń