CocoReklama

poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Kaczka pieczona z jabłkami

Gdy powstawał ten przepis na stary blog drugi dzień Świąt spędziliśmy w domu więc co nieco się trzeba było w kuchni zaangażować. Postanowiliśmy ten dzień uczcić kaczką pieczoną z jabłkami. Udało się. Kaczka mocno aromatyczna z chrupiącą skórką i soczystym mięsem. Polecam ją i na tegoroczne Święta.


Kaczka pieczona


*Kaczka pieczona z jabłkami*
  • kaczka - 1 sztuka
  • jabłka reneta - 3 sztuki
  • żurawina suszona - 100g
  • morela suszona - 50 g
  • cynamon - 1 łyżka
  • majeranek suszony - 3 łyżki
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • sól - 1 łyżka
  • pieprz świeżo mielony - 1 łyżeczka
  • miód - 3 łyżki + trochę na przesmarowanie

Majeranek, czosnek, sól, pieprz ucieramy w moździerzu. Mieszanką nacieramy kaczkę z zewnątrz i wewnątrz. Jabłka kroimy w ósemki i mieszamy w misce z morelami, żurawiną, cynamonem i miodem. Owocowo miodową mieszanką napychamy wnętrze kaczki. Co zostanie będzie się piekło obok. Zamykamy wnętrze kaczki i spinamy skórę wykałaczkami by nic się z niej podczas pieczenia nie wydostało. 

Pieczona kaczka


Kaczkę wsadzamy do rękawa. Resztę owocowej mieszanki także. Kaczkę pieczemy przez godzinę w temperaturze 200 stopni. Resztę czasu w temperaturze 180 stopni. Pamiętamy, że każdy kg mięsa to 1 godzina. Czyli jeśli kaczka ważyła 1,5 kg to całkowity czas pieczenia wyniesie półtorej godziny z czego pół godziny w niższej temperaturze.

Pieczona kaczka


Na 30 minut przed końcem otwieramy (rozcinamy rękaw) i smarujemy kaczuszkę miodem po wierzchu.

Pieczona kaczka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)