Pierś kurczaka pod gruszką
Po świątecznych kulinarnych szaleństwach przyjdzie czas na lekkie ale smaczne danie. Pierś kurczaka dobrze zamarynowana w przyprawach i podpieczona w piekarniku z pyszną gruszką.
*Pierś kurczaka pod gruszką*
- filet z kurczaka - 4 sztuki
- gruszka - 2 sztuki
- słonecznik łuskany
- ser żółty - 4 plastry
- jajko
- mąka
- sól
- pieprz
- czosnek - 3 żabki
Marynujemy dzień wcześniej (lub chociaż na dwie godziny przed smażeniem) przekrojone na pół piersi kurczaka w mieszance soli, pieprzu i przetartego czosnku. Kotlety panierujemy w rozbełtanym jajku i mące. Obsmażamy z obu stron i układamy na wyściełanej papierem dopieczenia blaszce.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 18 stopni około 10 minut. Gotowe piersi kropimy octem balsamicznym lub kremem balsamico.
Komentarze
Prześlij komentarz