Pierś kurczaka pod gruszką

Po świątecznych kulinarnych szaleństwach przyjdzie czas na lekkie ale smaczne danie. Pierś kurczaka dobrze zamarynowana w przyprawach i podpieczona w piekarniku z pyszną gruszką.

Pierś kurczaka pod gruszką



*Pierś kurczaka pod gruszką*
  • filet z kurczaka - 4 sztuki
  • gruszka - 2 sztuki
  • słonecznik łuskany
  • ser żółty - 4 plastry
  • jajko
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • czosnek - 3 żabki
Marynujemy dzień wcześniej (lub chociaż na dwie godziny przed smażeniem) przekrojone na pół piersi kurczaka w mieszance soli, pieprzu i przetartego czosnku. Kotlety panierujemy w rozbełtanym jajku i mące. Obsmażamy z obu stron i układamy na wyściełanej papierem dopieczenia blaszce.

Pierś kurczaka pod gruszką

Na każdy filet układamy plaster sera, gruby plaster przeciętej wzdłuż gruszki i posypujemy słonecznikiem. Ziarna można najpierw uprażyć na patelni.


Pierś kurczaka pod gruszką



Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 18 stopni około 10 minut. Gotowe piersi kropimy octem balsamicznym lub kremem balsamico.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy