Fasalka szparagowa z anchois
Uwielbiam spaghetti z anchois. Jimi Olivier używa filecików z sardeli praktycznie do wszystkiego i to on dzięki swoim programom"wprowadził" je także do naszej kuchni. Dziś przepis dość oryginalny jak na polskie smaki. Pyszne spaghetti z fasolki szparagowej przygotowane z dodatkiem czosnku i anchois. Uwaga! Uzależnia!
*Fasolka szparagowa z anchois*
- fasolka szparagowa zielona - 80 dag
- anchois - 5 filecików
- czosnek polski - 2 ząbki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- bazylia suszona
- ocet balsamiczny
Fasolce odcinamy końcówki i gotujemy w dużej ilości osolonej wody uważając by jej nie rozgotować. Fileciki anchois kroimy i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem wrzucamy na rozgrzaną oliwę.
Gdy tylko czosnek zacznie się rumienić dorzucamy na patelnię odsączoną fasolkę szparagową. Dokładnie wszystko należy wymieszać doprawiając solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną octu balsamicznego. Po dwóch minutach fasolka jest gotowa do podania na przykład z plackami ziemniaczanymi z cukinią
Komentarze
Prześlij komentarz