Wiosenna sałata z sosem winegret
W poprzednim przepisie wspominałem o lekkiej wiosennej sałacie podanej z sosem winegret. Oto przepis na to lekkie ale smaczne danie.
*Wiosenna sałata z sosem winegret*
- mieszanka sałat
- ser mozzarella - 1 kulka
- ogórek świeży - 1 sztuka
- rzodkiewki - kilka sztuk
- papryka czerwona - 1 sztuka
- pomidor
- czerwony ocet winny - 1 łyżka
- ząbek czosnku - rozgnieciony
- musztarda dijon - 1/4 łyżeczki
- cukier - 1 łyżeczka
- sól
- pieprz
- oliwa - około 3 łyżek
Warzywa kroimy w kostkę. Podobnie robimy z mozzarellą. Mieszamy wszystko z dostępnym na rynku ulubionym mixem sałat.
W miseczce ucieramy trzepaczką składniki na sos dolewając powoli oliwę z oliwek lub roślinny olej rzepakowy. Tak przygotowanym winegretem polewamy przygotowaną sałatkę i delikatnie całość mieszamy
Komentarze
Prześlij komentarz