poniedziałek, 25 marca 2019

Penne w sosie brokułowo-boczkowym

Szybki makaron dla zabieganych. Jak ktoś nie ma czasu na spędzanie godzin w kuchni to domowej roboty fastfood jest dla niego najwygodniejszy. Należymy do osób, którym wiecznie brakuje czasu i takie obiady to u nas codzienność. Dodajmy: pyszna codzienność.

Penne w sosie brokułowo-boczkowym


*Penne w sosie brokułowo-boczkowym*
  • boczek wędzony - 30dag
  • brokuł - 1 sztuka
  • makaron penne - 30dag
  • cebula - 1 sztuka
  • śmietana do zup 18% - 200g
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
Boczek wędzony kroimy w kostkę. Pokrojony  boczek smażymy z dodatkiem posiekanej drobno cebuli na złoty kolor. Brokuła rozkładamy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Brokuł nie może się rozlecieć i ma być ugotowany al dente. Tak przygotowane warzywo dodajemy na patelnię z boczkiem i cebulką.

Śmietanę łączymy z łyżką mąki i z dwiema chochelkami wody spod gotowanego brokuła. Mieszamy całość intensywnie by nie było w śmietanie grudek. Wlewamy przygotowany płyn na patelnię. Doprawiamy majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podgotowuje całość chwilę.

W międzyczasie gotujemy makaron również al dente, a ciut wody z odsączonego makaronu dodajemy do sosu. Mieszamy całość z makaronem i podajemy zgłodniałym domownikom. Wędzony boczek to świetne towarzystwo do zdrowego, zielonego brokuła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)