Penne w sosie brokułowo-boczkowym
Szybki makaron dla zabieganych. Jak ktoś nie ma czasu na spędzanie godzin w kuchni to domowej roboty fastfood jest dla niego najwygodniejszy. Należymy do osób, którym wiecznie brakuje czasu i takie obiady to u nas codzienność. Dodajmy: pyszna codzienność.
*Penne w sosie brokułowo-boczkowym*
- boczek wędzony - 30dag
- brokuł - 1 sztuka
- makaron penne - 30dag
- cebula - 1 sztuka
- śmietana do zup 18% - 200g
- majeranek
- sól
- pieprz
Boczek wędzony kroimy w kostkę. Pokrojony boczek smażymy z dodatkiem posiekanej drobno cebuli na złoty kolor. Brokuła rozkładamy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Brokuł nie może się rozlecieć i ma być ugotowany al dente. Tak przygotowane warzywo dodajemy na patelnię z boczkiem i cebulką.
Śmietanę łączymy z łyżką mąki i z dwiema chochelkami wody spod gotowanego brokuła. Mieszamy całość intensywnie by nie było w śmietanie grudek. Wlewamy przygotowany płyn na patelnię. Doprawiamy majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podgotowuje całość chwilę.
W międzyczasie gotujemy makaron również al dente, a ciut wody z odsączonego makaronu dodajemy do sosu. Mieszamy całość z makaronem i podajemy zgłodniałym domownikom. Wędzony boczek to świetne towarzystwo do zdrowego, zielonego brokuła.
Komentarze
Prześlij komentarz