CocoReklama

piątek, 8 marca 2019

Zupa krem serowo-kalafiorowa

Kiedyś spróbowałem zupy serowej i jakoś mi nie podeszła. Krem serowo-kalafiorowy okazał się o niebo lepszy. Gorący kalafiorowy krem ze sporym dodatkiem olendra, ementalera i aromatycznej gałki muszkatołowej ... delicje na talerzu z każdą łyżką.

Krem kalafiorowo-serowy



*Krem serowo-kalafiorowy*
  • kalafior - 1 sztuka
  • ser olender - 150g
  • ser topiony - złoty ementaler 100g
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • włoszczyzna
  • bulion mięsny około 2 litrów
Kalafior gotujemy w bulionie z porcją włoszczyzny do miękkości. Wyciągamy warzywa z wody i blendujemy. Do zmiksowanych warzyw dolewamy wywar ciągle całość mieszając aż uzyskamy odpowiednią według nas konsystencję kremu. Krem doprawiamy solą, pieprzem i gałki muszkatołowej (ćwierć łyżeczki).

Krem kalafiorowo-serowy


Do kremu dodajemy rozdrobniony złoty ementaler i większość startego olendra. Reszta sera razem z posiekanym koperkiem i jeszcze odrobiną gałki trafi na talerz tuż przed podaniem. Zupa się dzięki temu pysznie "ciągnie" :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)