Polędwiczki w sosie śliwkowym

Chodziły za nami znów ostatnio polędwiczki wieprzowe.  Tym razem polędwiczki podamy z sosem śliwkowym. Delikatne, soczyste z nutą owocowego smaku kończącego się lata. Poezja...

Polędwiczki w sosie śliwkowym


*Polędwiczki w sosie śliwkowym*
  • polędwica wieprzowa - 2 sztuki
  • suszone śliwki - 150g
  • wino czerwone półwytrawne - 1 szklanka
  • cebula - 2 sztuki
  • powidła śliwkowe - 1 łyżka
  • masło - 2 łyżki
  • mąka - 3 łyżki
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • sól
  • pieprz
Suszone śliwki moczymy w winie godzinę lub dwie. Polędwiczki myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikami papierowymi. Kroimy je w grubsze plastry. Mięso solimy, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na maśle z obu stron. Przekładamy na talerz i nakrywamy folią by zbyt mocno nie przestygły. Szybko robimy sos.

Cebulę siekamy drobno i rumienimy ją na tłuszczu pozostałym z polędwiczek. Do cebuli należy wcisnąć przez praskę dwa ząbki czosnku. Odsączamy z wina śliwki i kroimy w plastry. Dorzucamy owoce do cebuli. Dobrze rozgrzewamy patelnię i dolewamy do niej wino. Redukujemy alkohol w międzyczasie dodając powidła. Doprawiamy całość solą i pieprzem.

Polędwiczki w sosie śliwkowym


Polędwiczki układamy na talerzu i polewamy sosem. Smacznego!

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy