CocoReklama

czwartek, 21 marca 2019

Kurczak z warzywami na ostro

Pierś z kurczaka to jedno z lepszych mięs stosowanych przy okazji wszelakich diet.  Sposobów na pierś z kurczaka jest sporo a jeden z nich to kurczak z warzywami na ostro. Zjedzmy coś lekkiego, ostrego i bardzo pożywnego.

Kurczak z warzywami na ostro


*Kurczak z warzywami na ostro*
  • filet kurczaka - 150 g
  • cebula - 1 sztuka
  • pieczarki - 4 sztuki
  • cukinia - 10 dag
  • papryka kolorowa - 10 dag
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • mieszanka chilli
  • sos sojowy ciemny
  • czosnek - ząbek
  • jogurt naturalny - 4 łyżki
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • papryka słodka 1/2 łyżeczki
Filet posypujemy grubo mieloną solą morską i pieprzem. Nacieramy mięso sosem sojowym i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Cebulę siekamy drobno a paprykę w paski. Cukinie kroimy w pół księżyce, a pieczarki w talarki.

Kurczak z warzywami na ostro


Pierś kurczaka kroimy w grubą kostkę i rzucamy na rozgrzaną oliwę. Obsmażamy kawałki z każdej strony i dodajemy na patelnię cebulę. Gdy się zarumieni dodajemy resztę warzyw i przeciskamy przez praskę czosnek. Do podsmażonych al dente warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i jogurt naturalny. Dusimy całość chwilę doprawiając solidnie chilli, solą, pieprzem i słodką papryką. Po 10 minutach potrawka jest gotowa.

Pierś kurczaka na ostro


Możemy podać ją z porcją kaszy gryczanej i dodatkiem ugotowanej żółtej fasolki szparagowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)