Kurczak z warzywami na ostro
Pierś z kurczaka to jedno z lepszych mięs stosowanych przy okazji wszelakich diet. Sposobów na pierś z kurczaka jest sporo a jeden z nich to kurczak z warzywami na ostro. Zjedzmy coś lekkiego, ostrego i bardzo pożywnego.
*Kurczak z warzywami na ostro*
- filet kurczaka - 150 g
- cebula - 1 sztuka
- pieczarki - 4 sztuki
- cukinia - 10 dag
- papryka kolorowa - 10 dag
- oliwa
- sól
- pieprz
- mieszanka chilli
- sos sojowy ciemny
- czosnek - ząbek
- jogurt naturalny - 4 łyżki
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
- papryka słodka 1/2 łyżeczki
Filet posypujemy grubo mieloną solą morską i pieprzem. Nacieramy mięso sosem sojowym i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Cebulę siekamy drobno a paprykę w paski. Cukinie kroimy w pół księżyce, a pieczarki w talarki.
Pierś kurczaka kroimy w grubą kostkę i rzucamy na rozgrzaną oliwę. Obsmażamy kawałki z każdej strony i dodajemy na patelnię cebulę. Gdy się zarumieni dodajemy resztę warzyw i przeciskamy przez praskę czosnek. Do podsmażonych al dente warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i jogurt naturalny. Dusimy całość chwilę doprawiając solidnie chilli, solą, pieprzem i słodką papryką. Po 10 minutach potrawka jest gotowa.
Możemy podać ją z porcją kaszy gryczanej i dodatkiem ugotowanej żółtej fasolki szparagowej.
Komentarze
Prześlij komentarz