Sola zapiekana
Sola to obok tilapii doskonała ryba do zapiekania. Spójne, nierozpadające się pod wpływem dłuższej obróbki mięso. Sola zapiekana pod serową kołderką w towarzystwie zapiekanych ziemniaczków oraz cukinii prezentuje się i smakuje doskonale.
*Sola zapiekana pod serową kołderką*
- sola - 4 filety
- żółty ser - 100g
- czosnek polski - 2 ząbki
- masło - 1 łyżeczka
- suszone i zblendowane warzywa (domowa vegeta)
- koperek siekany - 1 łyżka
- cytryna
- pieprz
- sól
- olej roślinny
Kawałki ryby kropimy solidnie sokiem z cytryny i doprawiamy solą. pieprzem i naszym nowym wynalazkiem - domową vegetą. Trafił nam się sklep ze zdrową żywnością, w której możemy kupić suszone warzywa. Wystarczy je tylko z odpowiednią ilością soli zblendować i popularna przyprawa trafia do słoiczka ale już bez konserwantów, wspomagaczy smaków i dwóch ton niepotrzebnej soli.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą lub olejem roślinnym. Układamy kawałki ryby. Na rybę kładziemy posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość prószymy serem, a na wierzch układamy łyżeczkę masła. Zapiekamy solę w temperaturze 200 stopni C przez około 40 minut.
Rybkę możemy podać z przygotowanymi specjalnie dla niej ziemniakami i cukinią. Ziemniaki należy pokroić w plastry. To samo robimy z cukinią. Układamy plasterki w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym (na przykład forma do tarty). Doprawiamy suszonymi warzywami, pieprzem, suszonymi przyprawami: tymiankiem, imbirem, bazylią i pietruszką.
Zapiekamy tak przygotowane warzywa skropione oliwą w temperaturze 200 stopni około 35 minut (aż ziemniaki zmiękną)
Komentarze
Prześlij komentarz