wtorek, 5 marca 2019

Farfalle z warzywami

Coraz cieplejsze dni przypominają zeszłe długie lato. Odświeżymy więc stary przepis na makaron. Pyszne razowe farfalle z warzywami okraszone startym Gran Padano rozgościły się na familijnym stole. Było pysznie i lekko. 

Farfalle z warzywami


*Farfalle z warzywami*
  • makaron farfalle razowy - porcja na cztery osoby
  • bakłażan - 1 sztuka
  • cukinia - 1 sztuka
  • marchew - 3 sztuki
  • papryka żółta - 2 małe sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • seler naciowy - 3 łodygi
  • pomidory z zalewy - 2 puszki
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • bazylia - pół pęczka świeżej
  • oliwa z oliwek (w Lidlu greckie dni więc znów mamy oliwę którą lubię)
  • ser twardy Gran Padano
  • sól
  • pieprz
Na rozgrzaną oliwę trafić muszą pokrojone w słupki marchewki. Resztę warzyw kroimy w dużą kostkę lub paski. Cebulę siekamy w piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko powinno się pięknie poddusić na patelni.

Farfalle z warzywami


Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojone pomidory z puszki razem z zalewą i posiekaną drobno bazylię. Dusimy około 10 minut doprawiając całość solą i świeżo zmielonym pieprzem. 

Farfalle z warzywami


Podajemy z ugotowanym al dente makaronem i posypane startym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)