Tarta z wątróbką wg Jakubiaka
Przygotowaliśmy kiedyś tartę z wątróbką, którą jakiś czas temu polecał na antenie Kuchni+ lubiany przez nas pan Jakubiak. Tartę poleciła nam również sąsiadka (pozdrawiamy) i napiszę tak: ciekawe kulinarne doświadczenie. Ktoś kto lubi wątróbkę polubić powinien taką poniższą tartę.
*Tarta z wątróbką wg Jakubiaka*
- wątróbka drobiowa - 500 g
- cebula - 1 sztuka
- czosnek polski - 3 ząbki
- pomidorki cherry - 150 g
- kapary - 2 łyżki
- masło - 2 łyżki
- suszone morele - garść
- estragon
- ziemniaki - 4 sztuki
- śmietana 18% - 500 ml
- jajko - 3 sztuki
- sól
- pieprz
Ciasto:
- mąka pszenna - 300 g
- masło zimne - 200 g
- jajko
Składniki na ciasto siekamy na stolnicy nożem i szybko zagniatamy. Ważne by ciepło naszych rąk nie ogrzało ciasto bo tarta może się nie udać. Kulkę ciasta owijamy w folię i odkładamy na 20 minut do lodówki.
Czas zabrać się za farsz tarty. Na maśle szklimy cebulę dorzucając chwilę później na patelnię, pokrojoną wątróbkę, posiekany czosnek i pomidorki koktailowe przekrojone na połówki. Do farszu dodajemy jeszcze rozdrobnione morele i kapary. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Smażymy dodając pod koniec estragonu, który jest przyprawą idealną do drobiowej wątróbki.
Formę do tarty smarujemy masłem i rozkładamy w niej wyjęte z lodówki ciasto. Róbcie to szybko by tak jak przy jego wyrabianiu. Nakłuwamy ciasto widelcem. Jeśli po nakłuwacie ciasto bardzo gęsto odpadnie konieczność jego podpiekania z użyciem obciążenia w postaci fasoli lub grochu. Ciasto nam się dzięki dużej ilości dziurek nie podniesie. Tak przygotowaną tartę podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Na podpieczone ciasto wystarczy już tylko wyłożyć wątróbkowy farsz. Ułożyć plastry ziemniaków. Zalać sosem przygotowanym z jajek i śmietany doprawionym solą i pieprzem. Zasypać estragonem i zapiec około 30 minut w piekarniku. Tartę podajemy z sosem czosnkowym ale ja następnym razem wybiorą żurawinę.
Komentarze
Prześlij komentarz