poniedziałek, 25 marca 2019

Zupa meksykańska

W zasadzie to prawie meksykańska bo akurat moja wątroba by mogła prawdziwej nie wytrzymać. Prawdziwe pozole robi się długo, a specjalne ziarna kukurydzy gotuje się w roztworze wapnia. Jakoś nie mieliśmy ochoty zmieniać  kuchni w laboratorium chemiczne więc zupa będzie przygotowana w nieco prostszy sposób. W każdym bądź razie zupa meksykańska jest pyszna i ciekawa. 

Zupa meksykańska


*Zupa meksykańska*
  • mięso mielone wieprzowe z szynki - 60 dag
  • kukurydza - 1 puszka
  • fasola czerwona - 1 puszka
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • ostra papryka mielona
  • cebula - 2 sztuki
  • bazylia
  • sól
  • bulion drobiowy
  • koncentrat pomidorowy - 200g
  • ser żółty
  • olej
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na złoty kolor. Przekładamy gotową cebulę do rondelka. Na pozostałym po smażeniu cebuli tłuszczu podsmażamy wieprzowe zmielone w maszynce mięso rozdrabniając je łopatką bądź widelcem. Podsmażone mięso przekładamy do cebuli. Dodajemy odsączoną fasolkę i kukurydzę. Przeciskamy do garnka czosnek i dolewamy bulionu około 1,5 litra. 

Zupa meksykańska

Gotujemy zupę na wolnym ogniu dodając koncentrat pomidorowy. Doprawiamy bazylią, solą, świeżo zmielonym pieprzem i ostrą papryką. Ilość tego ostatniego zależy od Waszych preferencji kulinarnych. Warto jednak zupę zaostrzyć mocniej niż to robicie w innych daniach. Zupa meksykańska na tym wiele zyska.

Zupę podajemy z tartym (twardym) lub posiekanym (miękkim) żółtym serem. Jak ktoś lubi może na talerzu dodać też świeżą kolendrę lub w ostateczności polską natkę pietruszki. Moi znajomi podają ją też z nachosami. Zupa jest doskonała i warto się jej nauczyć bo kończy się już lato i zbliżają zimne popołudnia, a meksykańska zupa dobrze rozgrzewa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)