czwartek, 21 marca 2019

Surówka z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta ma bardzo wyraźny ostry smak. Najczęściej podajemy ją gotowaną z dodatkiem jabłka lub duszoną z boczkiem wędzonym jako tradycyjna modro kapusta do śląskich klusek i rolady. Tym razem wykorzystaliśmy naturalny smak kapusty czerwonej wzmacniając go sosem czosnkowym. Zrobiliśmy surówkę z czerwonej kapusty. Wyszło pysznie, a smak był zdecydowany.

Surówka z czerwonej kapusty


*Surówka z czerwonej kapusty*
  • połówka małej główki czerwonej kapusty
  • czosnek - 3 ząbki
  • jogurt naturalny 375 g
  • majonez domowy - 2 łyżki
  • sól
Kapustę siekamy drobno i płuczemy na durszlaku pod bieżącą zimną wodą. Odkładamy do pojemnika i solidnie solimy. Kapusta po godzinie gotowa będzie do odsączenia. Usuwamy większość soku. Z jogurtu, domowego majonezu i utartego lub rozgniecionego czosnku tworzymy aromatyczny dressing.

Surówka z czerwonej kapusty


Mieszamy go dokładnie i polewamy kapustę. Sama surówka powinna poleżeć całą noc w lodówce by odpowiedni skruszeć. Należy więc surówkę zrobić dzień wcześniej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)