Słodko-ostry sos do sałaty
Zieloną sałatę najczęściej jemy ze śmietaną i octem. W moim domu jadało się ją ze słodką śmietaną lub ze słodzonym sokiem z cytryny. Ucieszyłem się więc na wieść, że powstaje słodka wersja sosu do sałaty. Oczywiście Aneta nie była by sobą, gdyby sosu nie zaostrzyła i tak oto powstał słodko-ostry sos do sałaty. Taki nasz mały kompromis.
*Słodko-ostry sos do sałaty*
- sałata masłowa
- rzodkiewki - kilka sztuk
- pomidory - 2 sztuki
- ogórek gruntowy - 2 sztuki
- jogurt naturalny - 200g
- sok z cytryny - 1 łyżka
- miód - 1 łyżeczka
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Warzywa kroimy w mniejsze kawałki, sałatę rwiemy palcami. Składniki na sos mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem tak by nie zabić smaku miodu. Polewamy sałatę sosom tuż przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz