Gulasz warzywny z ciecierzycą
Doskonały warzywny gulasz gdzie cieciorka zagrała jedną z głównych ról. Z racji tego, że należę do niepoprawnych mięsożerców, a wersja wege tej potrawy jakoś tak do końca mi nie podeszła, potrawa została podkręcona doskonałej jakości kiełbasą. ...no i powiem Wam: ciecierzyca w tej wersji wymiata...
*Gulasz warzywny z ciecierzycą*
- ciecierzyca - 400g (puszka)
- pomidory - 400g (puszka)
- cukinia - 1 sztuka
- bakłażan - 1 sztuka
- papryka czerwona - 2 sztuki
- cebula - 2 sztuki
- papryka czerwona suszona słodka
- pieprz
- sól
- chilli
- natka pietruszki
- czosnek polski 2 ząbki
- oliwa
- pęto porządnej swojskiej kiełbasy
Na rozgrzanej oliwie (oleju) smażymy pokrojoną w pióra cebulę. Do rumieniącej się cebuli dorzucamy pokrojoną w plastry kiełbasę, paprykę pokrojoną w kostkę. Po chwili na patelni ląduje pokrojona w kostkę cukinia i bakłażan. Do łączących się podczas duszenia smaków dokładamy pomidory z puszki z zalewą. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, słodką papryką i ostrą papryką chilli (suszona).
Gdy już praktycznie danie jest gotowe dokładamy na patelnię odsączoną ciecierzycę. Całość dusimy około 5 minut. Nie więcej bo cieciorka ma nam w potrawie pozostać w całości. Podajemy gulasz posypany posiekaną natką z kromka dobrego chleba.
Oczywiście z przepisu możecie usunąć mięsny dodatek jeżeli wolicie danie wegańskie.
Komentarze
Prześlij komentarz