CocoReklama

poniedziałek, 18 marca 2019

Gulasz warzywny z ciecierzycą

Doskonały warzywny gulasz gdzie cieciorka zagrała jedną z głównych ról. Z racji tego, że należę do niepoprawnych mięsożerców, a wersja wege tej potrawy jakoś tak do końca mi nie podeszła,  potrawa została podkręcona doskonałej jakości kiełbasą. ...no i powiem Wam: ciecierzyca w tej wersji wymiata...

Gulasz warzywny z ciecierzycą


*Gulasz warzywny z ciecierzycą*
  • ciecierzyca - 400g (puszka)
  • pomidory - 400g (puszka)
  • cukinia - 1 sztuka
  • bakłażan - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • papryka czerwona suszona słodka
  • pieprz
  • sól
  • chilli
  • natka pietruszki
  • czosnek polski 2 ząbki
  • oliwa
  • pęto porządnej swojskiej kiełbasy
Na rozgrzanej oliwie (oleju) smażymy pokrojoną w pióra cebulę. Do rumieniącej się cebuli dorzucamy pokrojoną w plastry kiełbasę, paprykę pokrojoną w kostkę. Po chwili na patelni ląduje pokrojona w kostkę cukinia i bakłażan. Do łączących się podczas duszenia smaków dokładamy pomidory z puszki z zalewą. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, słodką papryką i ostrą papryką chilli (suszona).

Gulasz warzywny z ciecierzycą


Gdy już praktycznie danie jest gotowe dokładamy na patelnię odsączoną ciecierzycę. Całość dusimy około 5 minut. Nie więcej bo cieciorka ma nam w potrawie pozostać w całości. Podajemy gulasz posypany posiekaną natką z kromka dobrego chleba.

Oczywiście z przepisu możecie usunąć mięsny dodatek jeżeli wolicie danie wegańskie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)