Placki ziemniaczane z cukinią
Każde tradycyjne danie można delikatnie urozmaicić by osiągnąć ciekawy kulinarny efekt. Placki ziemniaczane to danie proste choć jak spojrzeć na odcinki Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler to nierzadko placki są gwoździem do trumny każdej źle prowadzonej knajpy. Zapchane mąką, nasiąknięte starym olejem i zalane wodnistym sosem z byle jakiego mięsa. Taki obraz placków już nie raz można było oglądać. Nasze dzisiejsze placki mają w składzie dwa świadomie dodane produkty - cukinia i mozzarella.
*Placki ziemniaczane z cukinią*
- ziemniaki obrane - 1 kg
- cukinia - 0,5 kg
- ser mozzarella - 100 g
- cebula
- jajka - 2 sztuki
- sól
- pieprz
Ziemniaki, cebulę i cukinię ścieramy na małych oczkach tarki. Masę przekładamy na sito i odstawiamy do odsączenia. Do pozbawionych sporej ilości płynu masy ziemniaczanej dodajemy jajka, sól i pieprz. Ścieramy też do miski mozzarellę i wszystko razem mieszamy.
Można dodać odrobinę mąki ale to nie jest konieczność chyba, że masa mimo odsączania jest zbyt wodnista. Rozpuszczony podczas smażenia ser placki nam ładnie utrzyma w całości. Placki smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
Można dodać odrobinę mąki ale to nie jest konieczność chyba, że masa mimo odsączania jest zbyt wodnista. Rozpuszczony podczas smażenia ser placki nam ładnie utrzyma w całości. Placki smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz