Kotlety mielone z serem

Przepisów na dobre kotlety mielone jest w Sieci sporo. Z resztą każda domowa kuchnia ma swój ulubiony przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. Na naszym stole kotlety mielone pojawiają się często bo to proste, pyszne danie i nie ma obaw, że coś się nie uda. Kiedyś prezentowałem Wam ciekawe w smaku śląskie karminadle z dodatkiem śledzia. Dzisiaj chciałbym Was poczęstować kotletami mielonymi z dodatkiem dojrzewającego sera. Doskonałe, soczyste mięso doprawione porządnie czosnkiem niedźwiedzim...

Kotlety mielone z serem



*Kotlety mielone z serem*
  • karkówka wieprzowa - 80 dag
  • czerstwa kajzerka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • ser dojrzewający twardy - 100 g (parmezan,olender)
  • bułka tarta
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • czosnek niedźwiedzi suszony - 1 łyżka
  • papryka wędzona suszona - 1/2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
Kotlety mielone z serem


Mięso mielimy. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Czosnek świeży przeciskamy przez praskę. Żółty ser ścieramy na tarce. Wszystkie składniki łączymy z pomocą rozbitego jajka. Namoczoną wcześniej bułkę odsączamy z wody i mieszamy z mięsną masą. 

Kotlety mielone z serem



Całość dobrze doprawiamy papryką wędzoną, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Odrywamy kawałki na spore kulki, które należy po utoczeniu lekko spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Kotlety smażymy na oleju lub oliwie z dodatkiem masła z obu stron aż pięknie się zrumienią.



Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy