Kotlety mielone z serem
Przepisów na dobre kotlety mielone jest w Sieci sporo. Z resztą każda domowa kuchnia ma swój ulubiony przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. Na naszym stole kotlety mielone pojawiają się często bo to proste, pyszne danie i nie ma obaw, że coś się nie uda. Kiedyś prezentowałem Wam ciekawe w smaku śląskie karminadle z dodatkiem śledzia. Dzisiaj chciałbym Was poczęstować kotletami mielonymi z dodatkiem dojrzewającego sera. Doskonałe, soczyste mięso doprawione porządnie czosnkiem niedźwiedzim...
*Kotlety mielone z serem*
- karkówka wieprzowa - 80 dag
- czerstwa kajzerka - 1 sztuka
- cebula - 1 sztuka
- jajko - 1 sztuka
- ser dojrzewający twardy - 100 g (parmezan,olender)
- bułka tarta
- czosnek polski - 2 ząbki
- czosnek niedźwiedzi suszony - 1 łyżka
- papryka wędzona suszona - 1/2 łyżeczki
- sól
- pieprz
Mięso mielimy. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Czosnek świeży przeciskamy przez praskę. Żółty ser ścieramy na tarce. Wszystkie składniki łączymy z pomocą rozbitego jajka. Namoczoną wcześniej bułkę odsączamy z wody i mieszamy z mięsną masą.
Całość dobrze doprawiamy papryką wędzoną, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Odrywamy kawałki na spore kulki, które należy po utoczeniu lekko spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Kotlety smażymy na oleju lub oliwie z dodatkiem masła z obu stron aż pięknie się zrumienią.
Komentarze
Prześlij komentarz