Sałatka z tuńczykiem w pomidorze
Pamiętacie nasz hit z sałatką warzywną podaną w pomidorach na starym blogu? Do dziś mnóstwo osób korzysta z tamtego przepisu. Z czystym sumieniem mogę Wam polecić inną wersją tej przystawki. Poniższy przepis powstał dzięki uprzejmości firmy Graal. Pomidory będą faszerowane sałatką z tuńczykiem. Było pysznie więc przepis trafia i na nowy blog.
*Sałatka z tuńczykiem w pomidorach*
- pomidor - 3 sztuki (spore)
- tuńczyk w oleju Graal - 1 puszka 140g
- ryż suchy parboiled - 50g - idealny do sałatek
- groszek konserwowy - 3 łyżki
- cebula - 1/2 sztuki
- szczypior - 2 łyżki
- majonez domowy - 2 łyżki
- ogórek małosolny - 1 sztuka
- sól
- pieprz
Ryż taimy (gotujemy) w 100ml wody z odrobiną soli. Tuńczyka odsączamy z roślinnego oleju w którym został zapuszkowany. Rozdrabniamy go widelcem i łączymy z posiekaną cebulką, groszkiem konserwowym, utajonym zimnym już ryżem i 2 łyżkami szczypioru.
Wystarczy już do sałatki wkroić drobno ogórka małosolnego i doprawić sałatkę majonezem, solą i pieprzem. Odstawiamy ją na godzinę do lodówki by się przegryzła.
Pomidorom obcinamy daszki i drążymy pozbawiając pestek. Wypełniamy je sałatką z tuńczykiem i posypujemy posiekanym szczypiorem. Doskonała przystawka a nawet składnik pysznej kolacji lub śniadania.
Komentarze
Prześlij komentarz