CocoReklama

czwartek, 20 września 2018

Polędwica drobiowa z pieczarkami - szynkowar

Kolejny przepis na domową wędlinę. Tym razem polędwica drobiowa z pieczarkami pojawiła się na naszym stole. Z każdym kolejnym daniem przygotowanym w szynkowarze "Singiel" staję się fanem domowej wędliny. Okazuje się, że coś co pozornie jest trudne, w rzeczywistości jest niezwykle łatwe. Soczysta, aromatyczna i w 100% naturalna polędwica drobiowa z pieczarkami w prostym przepisie.

Polędwica drobiowa z pieczarkami


*Polędwica drobiowa z pieczarkami*
  • pierś kurczaka - 70 dag
  • pieczarki - 10 dag
  • masło - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • przyprawa Natura John - 2 łyżeczki
  • bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • liść laurowy - 2 lub 3 sztuki

50 dag mięsa kroimy w niezbyt małą kostkę. Pozostałe 20 dag mielimy lub drobno siekamy. Pieczarki kroimy w połowy talarków (jeśli mamy duże grzyby) i obsmażamy na maśle. Grzybów nie można przesmażyć bo będą za suche. Musimy jedynie wypuścić z nich trochę aromatu. Podsmażone grzyby mieszamy z krojonym i mielonym mięsem. Doprawiamy całość solą i przyprawami. Przyprawa "John" zawierała m.in. suszoną cebulę, paprykę i curry.

Polędwica drobiowa z pieczarkami


Masę wkładamy do urządzenia, na wierzch układamy 2 lub 3 listki liścia laurowego. Nakładamy praskę, którą dociskamy sprężyną. Tak przygotowany szynkowar odkładamy do lodówki na dwie godziny by mięso przesiąknęło aromatem przypraw. Zdjęcia i opis urządzenia znajdziecie w poprzednim wpisie Mielonka z szynki - zapraszamy.

Szynkowar wkładamy do garnka na przygotowaną podkładkę. Może to być ściereczka - chodzi o to by urządzenie nie leżało bezpośrednio na dnia garnka. Zalewamy garnek wodą pod rant urządzenia powyżej poziomu mięsa. Gotujemy wodę do temperatury 80 stopni Celcjusza i w takiej parzymy polędwicę około 60 minut pilnując by temperatura się nie zmieniała. Nie jest to skomplikowane gdy mamy odpowiedni do takich działań termometr.

Polędwica drobiowa z pieczarkami


Zaparzoną wędlinę szybko chłodzimy wkładając szynkowar do zimnej wody i odkładamy do lodówki na 12 godzin by polędwica sobie odpoczęła. Wyjęcie produktu z urządzenia nie nastręcza kłopotów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)