Śledzie marynowane z sosem tatarskim

Wielkanocna wariacja w temacie: śledzie marynowane. Tym razem doskonałe połączenie z ostrym sosem tatarskim. Śledzie marynowane z sosem tatarskim były hitem zeszłorocznych Świąt Wielkanocnych.  

Śledzie marnowane w sosie tatarskim


*Śledzie marynowane z sosem tatarskim*
  • śledzie marynowane - 400g
  • ogórki konserwowe z chilli - kilka większych sztuk
  • pieczarki marynowane - 400g
  • cebula - 2 sztuki
  • majonez domowy - 500ml
  • sól
  • pieprz
Śledzie marynujemy 3 dni wcześniej według jednego z wcześniejszych przepisów - śledzie marynowane - tam znajdziecie składniki na marynatę i opis ich przygotowania. Tak zamarynowane śledzie kroimy w wygodne do podania kawałki.

Ogórki konserwowe (mogą być bez chilli) i pieczarki kroimy w drobną kostkę, Im drobniej tym podobno lepiej chociaż ja akurat uważam, że sos tatarski powinien mieć swoje wyraźne struktury. Cebulę również kroimy w kostkę i sparzamy w sitku wrzątkiem - usunie to z cebuli nieprzyjemny zapach i nadmiar ostrości. 

Składniki na sos mieszamy ze sporą ilością majonezu i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy sos z kawałkami śledzi i odstawiamy do lodówki na dzień lub chociaż noc.

Śledzie marnowane w sosie tatarskim


...tu mała ciekawostka. Poznany przez nas ostatnio szef znanej w Krakowie i Katowicach restauracji "Ambasada śledzia" zwrócił nam uwagę, że śledzia powinno się podać tak aby sos czy inny dodatek smakowy nie zdążył się z nim połączyć na talerzu, a dopiero na podniebieniu. Tam śledzik jest polewany sosem (na przykład piernikowym) tuż przed podaniem klientowi. Śledź który wchłonie aromaty dodatku, traci bowiem swoje pierwotne smaki. Teoria ciekawa i wielce prawdopodobna ale to już wyższy poziom sztuki przygotowywania i podawania jedzenia. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Najchętniej odwiedzane przepisy