środa, 14 marca 2018

Szarlotka z bita śmietaną

Delikatna szarlotka z bitą śmietaną na biszkoptowym spodzie to doskonały deser, który potrafi skusić każdego. Gdy byłem dzieckiem jabłecznik był ostatnim ciastem, które kosztowałem przy okazji rodzinnych imprez. Serniki, ciężkie ciasta z karmelem lub orzechami były ulubione. Z wiekiem smak się najwyraźniej człowiekowi zmienia bo szarlotki trafiają w mój gust idealnie. Zapraszam na pyszną szarlotkę z bitą śmietaną.

Szarlotka z bitą śmietaną


*Szarlotka z bitą śmietaną*
  • szara reneta - 2 kg
  • galaretka cytrynowa - 2 sztuki
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • jajka - 5 sztuk
  • cukier - 5 łyżek
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - szczypta
  • blaszka - 32x21 (dno)
  • śmietana kremówka - 0,5 litra
  • cukier puder - 1,5 łyżki
  • cukier waniliowy - opakowanie
  • czekolada gorzka - 50 g
Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli. Gdy zacznie sztywnieć dodajemy cukier i dalej ubijając wrzucamy po kolei żółtka. Do uzyskanej masy dodajemy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy biszkopt w temperaturze 180 stopni 30 minut. 

Szarlotka z bitą śmietaną


Obrane jabłka ścieramy na tarce (duże oczka) i podsmażamy w garnuszku. Gdy owoce puszczą soki dodajemy galaretki i cynamon. Smażymy chwilę i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru (używamy trzcinowego), cukru waniliowego.

Na ciasto, jeszcze ciepłe, wykładamy zimną masę jabłeczną. W ten sposób nawilżymy biszkopt. Wierzch po całkowitym ostudzeniu przykrywamy bitą śmietaną i bogato posypujemy startą gorzką czekoladą. Ciasto wystarczy już tylko schłodzić w lodówce by cieszyć się każdym kawałeczkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)