Sernik krakowski
Wielkanoc to czas radości, a ciasto na stole to radość tym większa. Przepis na sernik krakowski musiał się z tego powodu na nowym blogu pojawić. Trzeba wypełnić tag: Wielkanoc pysznymi daniami, które robiliśmy przez ostatnie kilka lat prowadzenia bloga. Pyszna, wypełniona rodzynkami i bakaliami, soczysta masa serowa na kruchym cieście oblana słodkim lukrem.
*Sernik krakowski*
- mąka pszenna - 2 szklanki
- masło - 7 łyżek
- cukier puder - 1/2 szklanki
- jajko - 1 sztuka
- żółtko jajka - 1 sztuka
- cukier waniliowy
- sól
- biały ser - 1kg
- jajka - 10 sztuk
- cukier puder - 1 i 1/2 szklanki
- masło - 5 łyżek
- rodzynki - 10dag
- skórka pomarańczowa - 10dag
- cukier waniliowy
- sok z cytryny - 2 łyżki
- cukier puder - 5 łyżek\
- blaszka 25x25x7
Mąkę przesiewamy w kopczyk. Kroimy do mąki zimne masło. Dodajemy całe jajko z dodatkowym żółtkiem. Wsypujemy cukier puder i waniliowy. Opakowanie cukru aromatyzowanego waniliną zawiera około 30g. Można użyć mniej szczególnie gdy mamy cukier z naturalną wanilią. Jego przygotowanie jest dość proste. Resztki z laski waniliowej wsadzamy do słoiczka z cukrem. W kilka dni cukier stanie się pysznie waniliowy i unikniemy chemicznej perfumy z dostępnych na rynku waniliowych cukrów.
Ciasto zagniatamy szybko by ciepło rąk nie rozpoczęło w nim zbyt szybko procesu wytwarzania się glutenu i wkładamy do lodówki na godzinę. Można kulę ciasta owinąć folią spożywczą.
Ser biały mielimy maszynką. Dobrze jest to zrobić dwa razy by masa serowa była gładka i po upieczeniu pulchna. Zmielony ser ucieramy z cukrem i z oddzielonymi od białek żółtkami. Żółtka dodajemy do ucierania pojedynczo. Na koniec dodajemy ostudzone, wcześniej rozpuszczone masło.
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną masę. Delikatnie mieszamy pianę z masą serową dodając do niej także cukier waniliowy (ok. 30g) skórkę pomarańczową i rodzynki. Dobrze jest rodzynki dzień wcześniej namoczyć w jakimś aromatycznym alkoholu (rum lub amaretto)
Na wysmarowaną masłem blachę sypiemy bułkę tartą i rozkładamy w niej ciasto. 1/3 kulki ciasta zostawiamy sobie na charakterystyczną dla krakowskiego sernika kratkę lub inną artystyczną wizję. Brzegi ciasta podnosimy by tworzyło literę "L" Do tak przygotowanej blachy wylewamy serową masę. Na wierzchu z reszty ciasta robimy wspomniany wyżej wzorek.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około godzinę. Po ostygnięciu polewamy lukrem przygotowanym z rozmieszanego w soku z cytryny cukru.
Komentarze
Prześlij komentarz