CocoReklama

sobota, 3 marca 2018

Pierś kurczaka faszerowana porem

Pierś kurczaka faszerowana porem jest daniem łatwym w przygotowaniu ale jednocześnie smacznym. Jak nie macie już pomysłów na przygotowanie piersi kurczaka to nasz blog kilka ciekawych przepisów Wam udostępnia...

Pierś kurczaka faszerowana porem


*Pierś kurczaka faszerowana porem*
  • pierś kurczaka - 4 pojedyncze sztuki
  • por - 1 sztuka
  • masło - łyżka
  • żółty ser - starty, ze dwie duże łyżki
  • pieprz
  • sól
  • sos sojowy (ewentualnie)
  • mieszanka przypraw arabskich (ewentualnie)
Pierś czyścimy z mało apetycznej białej błonki, pozostałych czasami w mięsie kości i tłustych przerostów. Ma być wzorowo. Kroimy wzdłuż na pół nie przecinając piersi do samego końca. Ma nam się zrobić coś na kształt serduszka widocznego na zdjęciu. Nacieramy pierś solą i pieprzem. Można też użyć przetartego czosnku.

Pierś kurczaka faszerowana porem


Na łyżce masła dusimy pokrojony w połówki plastrów por. Używamy białej części usuwając twarde zielone liście. Do mięknącego pora można wcisnąć soku z cytryny lub pomarańczy. Ja dodałem łyżeczkę sosu sojowego i otrzymaną  w prezencie mieszankę arabskich przypraw z nutą chilli i pomarańczową skórką. W mieszance znajdziemy jeszcze kolendrę, kminek, ziarna gorczycy, koper, imbir i cynamon. Można jednak nie kombinować ze smakami i udusić por najnormalniej w świecie z solą i pierzem. Też będzie pyszne.

Pierś kurczaka faszerowana poremPod koniec dodajemy do pora starty żółty ser, który ma za zadanie scalić farsz. Tak przygotowaną pastą smarujemy jedną z połówek rozciętej piersi kurczaka nakładając na nią drugą. 


Pierś kurczaka faszerowana porem


Mięso panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smażymy na oleju lub innym tłuszczu z obu stron na rumiano. Jeśli piersi są duże można je po obsmażeniu wrzucić na kilka chwil do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni by sobie doszły. Unikniemy wtedy smażenia mięsa w wysokim tłuszczu by nie było surowe.


Pierś kurczaka faszerowana porem


Por idealnie pasuje do piersi kurczaka nadając jej delikatnie ostry i słodki smak. Doskonały kawałek kurczaka na talerzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)