Pierś kurczaka faszerowana porem
Pierś kurczaka faszerowana porem jest daniem łatwym w przygotowaniu ale jednocześnie smacznym. Jak nie macie już pomysłów na przygotowanie piersi kurczaka to nasz blog kilka ciekawych przepisów Wam udostępnia...
*Pierś kurczaka faszerowana porem*
- pierś kurczaka - 4 pojedyncze sztuki
- por - 1 sztuka
- masło - łyżka
- żółty ser - starty, ze dwie duże łyżki
- pieprz
- sól
- sos sojowy (ewentualnie)
- mieszanka przypraw arabskich (ewentualnie)
Pierś czyścimy z mało apetycznej białej błonki, pozostałych czasami w mięsie kości i tłustych przerostów. Ma być wzorowo. Kroimy wzdłuż na pół nie przecinając piersi do samego końca. Ma nam się zrobić coś na kształt serduszka widocznego na zdjęciu. Nacieramy pierś solą i pieprzem. Można też użyć przetartego czosnku.
Na łyżce masła dusimy pokrojony w połówki plastrów por. Używamy białej części usuwając twarde zielone liście. Do mięknącego pora można wcisnąć soku z cytryny lub pomarańczy. Ja dodałem łyżeczkę sosu sojowego i otrzymaną w prezencie mieszankę arabskich przypraw z nutą chilli i pomarańczową skórką. W mieszance znajdziemy jeszcze kolendrę, kminek, ziarna gorczycy, koper, imbir i cynamon. Można jednak nie kombinować ze smakami i udusić por najnormalniej w świecie z solą i pierzem. Też będzie pyszne.
Pod koniec dodajemy do pora starty żółty ser, który ma za zadanie scalić farsz. Tak przygotowaną pastą smarujemy jedną z połówek rozciętej piersi kurczaka nakładając na nią drugą.
Mięso panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smażymy na oleju lub innym tłuszczu z obu stron na rumiano. Jeśli piersi są duże można je po obsmażeniu wrzucić na kilka chwil do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni by sobie doszły. Unikniemy wtedy smażenia mięsa w wysokim tłuszczu by nie było surowe.
Por idealnie pasuje do piersi kurczaka nadając jej delikatnie ostry i słodki smak. Doskonały kawałek kurczaka na talerzu.
Komentarze
Prześlij komentarz