Kuskus słodko ostry
Przepis na kuskus lewitujący gdzieś na orbicie doskonałej kuchni marokańskiej. Adaptowany do naszej domowej i rodzinnej kuchni. Kuskus słodko ostry z mięsem i warzywami. Doskonałe i szybkie danie dla zabieganych.
*Kuskus słodko ostry*
- pierś kurczaka - 50 dag
- cebula - 1 sztuka
- marchew - 1 sztuka
- papryka czerwona - 1 sztuka
- cukinia baby - 1 sztuka
- rodzynki - 100 g
- czosnek polski - 2 ząbki
- bulion warzywny lub drobiowy - 200ml
- wędzona suszona papryka - 1/2 łyżeczki
- suszone chilli - 1/2 łyżeczki
- cynamon - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- sól
- pieprz
Marchew kroimy w słupki, paprykę w paski, a cukinię w grubą kostkę.Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojone w większą kostkę filety z kurczaka. Gdy się zrumienią dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany drobno czosnek. Gdy cebula się zeszkli,a czosnek puści swój doskonały aromat dorzucamy wcześniej pokrojone warzywa i rodzynki. Smażymy całość na dość dużym ogniu często mieszając. Po chwili dolewamy szklankę bulionu warzywnego lub drobiowego, dusimy i doprawiamy przyprawami. Sos słodko ostry powinien się trochę zredukować więc mamy czas by przygotować sypki kuskus.
Każdy producent zaleca inny sposób przygotowania swojego kuskusu więc powinniście się zapoznać z przepisem na opakowaniu. My przygotowaliśmy go 1:1 czyli szklanka kaszy - szklanka osolonego wrzątku. Zalaną wrzątkiem kaszę przykryliśmy pokrywką i odstawiliśmy na 5 minut. Doskonały, sypki kuskus był gotowy do podania z pysznym słodko ostrym sosem. Po chwili w kuchni doszło do rodzinnej bitwy o dokładkę. Następnym razem trzeba będzie zrobić tego więcej...
Komentarze
Prześlij komentarz