Kuskus słodko ostry

Przepis na kuskus lewitujący gdzieś na orbicie doskonałej kuchni marokańskiej.  Adaptowany do naszej domowej i rodzinnej kuchni. Kuskus słodko ostry z mięsem i warzywami. Doskonałe i szybkie danie dla zabieganych.

Kuskus słodko ostry

*Kuskus słodko ostry*
  • pierś kurczaka - 50 dag
  • cebula - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • cukinia baby - 1 sztuka
  • rodzynki - 100 g
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • bulion warzywny lub drobiowy - 200ml
  • wędzona suszona papryka - 1/2 łyżeczki
  • suszone chilli - 1/2 łyżeczki
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
Marchew kroimy w słupki, paprykę w paski, a cukinię w grubą kostkę.Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojone w większą kostkę filety z kurczaka. Gdy się zrumienią dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany drobno czosnek. Gdy cebula się zeszkli,a czosnek puści swój doskonały aromat dorzucamy wcześniej pokrojone warzywa i rodzynki. Smażymy całość na dość dużym ogniu często mieszając. Po chwili dolewamy szklankę bulionu warzywnego lub drobiowego, dusimy i doprawiamy przyprawami. Sos słodko ostry powinien się trochę zredukować więc mamy czas by przygotować sypki kuskus.

Kuskus słodko ostry


Każdy producent zaleca inny sposób przygotowania swojego kuskusu więc powinniście się zapoznać z przepisem na opakowaniu. My przygotowaliśmy go 1:1 czyli szklanka kaszy - szklanka osolonego wrzątku. Zalaną wrzątkiem kaszę przykryliśmy pokrywką i odstawiliśmy na 5 minut. Doskonały, sypki kuskus był gotowy do podania z pysznym słodko ostrym sosem. Po chwili w kuchni doszło do rodzinnej bitwy o dokładkę. Następnym razem trzeba będzie zrobić tego więcej...
 

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy