Zupa krem z dyni i batatów

Uwielbiamy zupy kremy i robimy ich w domu całkiem sporo. Poniższy przepis na krem z dyni i batatów zaczerpnięty jest od Kingi Paruzel naszej ulubionej uczestniczki polskiej edycji MasterChef. 

Krem z dyni i batatów


*Krem z dyni i batatów*


  • bataty - 2 sztuki
  • dynia piżmowa - 1 sztuka 
  • papryczka chilli - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • mleko kokosowe - 400ml
  • bulion - 1l
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • uprażone pestki dyni
  • koper
Dynie i bataty obieramy. Usuwamy gniazdo nasienne z dyni. Kroimy na kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy sól i oliwę i całość mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyściełaną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut  aż się zarumienią (piekarnik elektryczny góra-dół) 

Krem z dyni i batatów


W rondelku podsmażamy na oliwie posiekaną cebulę i czosnek. Dorzucamy posiekaną drobno papryczkę chilli. Dorzucamy po chwili upieczone warzywa i zalewamy bulionem. Gotujemy całość 20 minut.

Krem z dyni i batatów


Gdy warzywa zmiękną miksujemy wszystko na krem, zmniejszamy ogień i dolewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy do smaku.

Komentarze

Prześlij komentarz

Najchętniej odwiedzane przepisy