Zupa krem z dyni i batatów
Uwielbiamy zupy kremy i robimy ich w domu całkiem sporo. Poniższy przepis na krem z dyni i batatów zaczerpnięty jest od Kingi Paruzel naszej ulubionej uczestniczki polskiej edycji MasterChef.
*Krem z dyni i batatów*
*Krem z dyni i batatów*
- bataty - 2 sztuki
- dynia piżmowa - 1 sztuka
- papryczka chilli - 1 sztuka
- cebula - 1 sztuka
- czosnek polski - 3 ząbki
- mleko kokosowe - 400ml
- bulion - 1l
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- uprażone pestki dyni
- koper
Dynie i bataty obieramy. Usuwamy gniazdo nasienne z dyni. Kroimy na kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy sól i oliwę i całość mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyściełaną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut aż się zarumienią (piekarnik elektryczny góra-dół)
W rondelku podsmażamy na oliwie posiekaną cebulę i czosnek. Dorzucamy posiekaną drobno papryczkę chilli. Dorzucamy po chwili upieczone warzywa i zalewamy bulionem. Gotujemy całość 20 minut.
Gdy warzywa zmiękną miksujemy wszystko na krem, zmniejszamy ogień i dolewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy do smaku.
Jak pięknie podana ! Uwielbiam krem z dyni :)
OdpowiedzUsuńMy również :)
Usuń