Pieczony schab ze śliwką
Przepis na świąteczny schab ze śliwką. Pieczony schab jest doskonałą wędliną na świątecznym i nie tylko świątecznym stole. Podany natomiast na ciepło na przykład z żurawinowym sosem może się stać głównym daniem jakiegoś wyjątkowego obiadu.
*Schab ze śliwką*
- schab - 1 kg
- śliwka kalifornijska - 10 dag
- żurawina suszona - 15 dag
- czosnek polski - 1,5 główki
- rozmaryn
- mieszanka chili
- sól
- pieprz kolorowy
Solidny kawałek pięknego schabu musimy najpierw wydrążyć. Przyda się ostry i długi nóż który wbijamy z jednej strony. Ostrożnie przebijamy mięso wzdłuż nacinając schab tworząc szczelinę na 3 palce. Mieszamy śliwki z żurawiną i pokrojoną w plasterki połową główki polskiego czosnku. Tak przygotowaną mieszanką wypełniamy schab od jednego końca do drugiego.
Nadziany mieszanką śliwek, żurawiny i czosnku czeka na doprawienie. W moździerzu przygotowujemy mieszankę czosnku (pozostała główka), chili, rozmarynu (może być suszony), pieprzu i soli. Schab nacieramy mocno olejem i mieszanką przypraw. Możemy schabik związać sznurkiem by uzyskać charakterystyczne bruzdy ale nie jest to konieczne. Tak przygotowany schab wsadzamy do worka lub rękawa i piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Worek dobrze jest nakłuć widelcem w kilku miejscach.
W zgodzie z zasadą 1kg mięsa - 1h pieczenia schab ze śliwką będzie piekł się w piekarniku. Na 10 minut przed końcem rozcinamy worek by wierzch schabu się pięknie zrumienił.
Po wyjęciu schab musi sobie poleżeć. Nie wolno go w tym czasie kroić - to częsty błąd powodujący, że soki z mięsa wypływają i mięso staje się suche.
Komentarze
Prześlij komentarz