CocoReklama

wtorek, 6 marca 2018

Sałatka ze szparagów

W zeszłym roku spróbowaliśmy zielonych szparagów na dwa sposoby: w orzeźwiającej sałatce i pod pysznym sosem serowym. Odświeżam przepisy na nowym blogu...

Sałatka ze szparagów



*Sałatka ze szparagów*
  • szparagi zielone - 1 wiązka
  • sól
  • cukier
  • masło
  • koperek
  • zielona cebulka (może być dymka)
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • ocet z czerwonego wina - 1 łyżka
  • czosnek polski - 1 ząbek
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
Usuwamy nożem stwardniałe końcówki szparagów. Im młodszy szparag tym mniej musimy obciąć. Zielonych szparagów nie musimy obierać tak jak się to robi ze szparagiem białym. Zielone są więc idealne do dań typu sałatka. Warto przyjrzeć się szparagom przed ich zakupem. Łatwo się można do tego pysznego warzywa zniechęcić kupując na pierwszy raz stare, zwiędnięte i zdrewniałe patyki, z którymi nie wiele można w kuchni zdziałać.

Sałatka ze szparagów


Sposobów jest kilka. Świeże szparagi mają zamknięte i jasne główki. Po potarciu jeden o drugi słychać skrzypienie. Na półce sklepowej powinny stać w pojemniku z wodą ponieważ bez wody szybko tracą chrupkość. Dobre szparagi powinny stać na baczność.
Szparagi tniemy pod skosem na 3 centymetrowe kawałki. Gotujemy w osolonej 1 łyżeczką soli wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki masła. Woda powinna zakryć szparagi. Szparagi gotujemy krótko. Od zagotowania góra 7 minut. Po tym czasie przekładamy je na sito i szybko zlewamy zimną wodą. Jeśli zostawimy je nieschłodzone, dalej będą się na sitku gotować. To znany trick z gotowania na przykład makaronu, którego nie chcemy przegotować.

Przygotowujemy sos. Do słoiczka wlewamy oliwę, ocet z czerwonego wina. Wyciskamy przez praskę 1 ząbek czosnku. Doprawiamy cukrem, szczyptą soli i pieprzu. Zamykamy słoiczek i energicznie nim potrząsamy. Układamy w miseczce szparagi, posypujemy obwicie koperkiem i posiekaną cebulką zieloną. Zalewamy sałatkę sosem i całość wstrząsamy. Tak przygotowaną sałatkę można podać na przykład z pieczonym pod serową pierzynką łososiem.


Łosoś zapiekany pod serem


Smacznego

2 komentarze:

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)