Łosoś zapiekany pod serem

Łosoś to  obok dorsza najlepsza z łatwo dostępnych w Polsce ryb do przyrządzania szybkich i smacznych dań. Łosoś zapiekany pod serem jest właśnie takim daniem. Podany z pyszną sałatką ze szparagów zasmakuje każdemu...

Łosoś zapiekany pod serem



*Łosoś zapiekany pod serem*
  • łosoś filet - 0,5 kg
  • ser mozzarella - 150 g
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • koperek
Łososia pozbawiamy skóry jeśli posiada i dzielimy na mniejsze wygodne do podania kawałki. Naczynie żaroodporne należy wysmarować oliwą. Możemy w nim teraz ułożyć kawałki łososia. Skrapiamy solidnie rybę sokiem z cytryny.

Łosoś zapiekany pod serem


Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Prószymy fileciki posiekanym drobno koperkiem i posypujemy bogato startą mozzarellą.

Łosoś zapiekany pod serem



Na każdy kawałek tak przygotowanego do zapiekania łososia układamy kawałek masła. Zapiekamy rybę w temperaturze 200 stopni C. plus minus 20 minut.

Łosoś zapiekany pod serem


Prosty i smaczny przepis. Polecam.

Komentarze

Prześlij komentarz

Najchętniej odwiedzane przepisy