Placki z kiszonej kapusty

Tytuł dość zaskakujący. Jakbyś czytelniku zareagował na wieść, że dziś na obiad będą placki z kiszonej kapusty. Różne już rzeczy jadałem ale smażonej kapusty kiszonej chyba nigdy. Powiem Wam całkiem szczerze - to nie było złe doświadczenie. Tradycyjne placki ziemniaczane nabierają całkiem przyjemnego nowego wymiaru.

Placki z kiszonej kapusty



*Placki z kiszonej kapusty*
  • kapusta kiszona - 40 dag
  • ziemniaki - 1,5 kg
  • cebula
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • kminek mielony - 1 łyżeczka
  • olej roślinny

Starte ziemniaki odkładamy na sito oby pozbyć się nadmiaru wody. Drobno posiekaną kapustę łączymy z ziemniakami i jajkiem. Doprawiamy całość kminkiem, solą, pieprzem i ewentualnie suszonymi warzywami.

Placki z kiszonej kapusty


Mieszamy całość i smażymy z obu stron na oleju do uzyskania złotego koloru. Odsączamy z oleju na papierowym ręczniku.


Komentarze

  1. Bardzo lubię połączenie ziemniaków i kapusty kiszonej- dla mnie, to jedne z lepszych domowych obiadó! A placuszki to już w ogóle rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubimy kapustę ale w tej formie to co najmniej zaskakujące danie. Oczywiście pozytywnie jak już się spróbuje ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Najchętniej odwiedzane przepisy