Placki z kiszonej kapusty
Tytuł dość zaskakujący. Jakbyś czytelniku zareagował na wieść, że dziś na obiad będą placki z kiszonej kapusty. Różne już rzeczy jadałem ale smażonej kapusty kiszonej chyba nigdy. Powiem Wam całkiem szczerze - to nie było złe doświadczenie. Tradycyjne placki ziemniaczane nabierają całkiem przyjemnego nowego wymiaru.
*Placki z kiszonej kapusty*
- kapusta kiszona - 40 dag
- ziemniaki - 1,5 kg
- cebula
- jajko
- sól
- pieprz
- kminek mielony - 1 łyżeczka
- olej roślinny
Starte ziemniaki odkładamy na sito oby pozbyć się nadmiaru wody. Drobno posiekaną kapustę łączymy z ziemniakami i jajkiem. Doprawiamy całość kminkiem, solą, pieprzem i ewentualnie suszonymi warzywami.
Mieszamy całość i smażymy z obu stron na oleju do uzyskania złotego koloru. Odsączamy z oleju na papierowym ręczniku.
Bardzo lubię połączenie ziemniaków i kapusty kiszonej- dla mnie, to jedne z lepszych domowych obiadó! A placuszki to już w ogóle rozpusta :)
OdpowiedzUsuńTeż lubimy kapustę ale w tej formie to co najmniej zaskakujące danie. Oczywiście pozytywnie jak już się spróbuje ;)
Usuń