Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym
Najlepsze sałatki ziemniaczane wymyślili nasi zachodni sąsiedzi. Niemiecka kuchnia na ziemniaku stoi podobnie jak polska, a Kartoffelnsalad to skromny ale smaczny brat naszego bogatego w składniki śląskiego Szałotu. Na familijnym świątecznym stole postanowiliśmy postawić coś co łączy prostotę pysznych sałatek ziemniaczanych niemieckich z doskonałym smakiem polskich sałatek warzywnych. Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym.
*Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym*
- ziemniaki sałatkowe - 1 kg
- kiszone ogórki - 0,5 kg
- cebula - 1 sztuka
- kukurydza konserwowa - 300 g
- szczypiorek
- majonez
- jogurt naturalny lub gęsta śmietana
- czosnek polski - 3 ząbki
- sól
- pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy w kostkę gdy ostygną. W kosteczkę należy też pokroić ogórki kiszone i cebulę. Szczypiorek siekamy i łączymy wszystkie składniki sałatki z odsączoną konserwową kukurydzą.
Ze 170 ml majonezu domowego, dwóch dużych łyżek jogurtu i przetartych trzech ząbków czosnku, tworzymy dressing, który należy doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Całość mieszamy dokładnie.
Komentarze
Prześlij komentarz