Wielkanocna babka cytrynowa

Szybkimi krokami zbliżają się Święta. Baba to jeden z symboli polskiej Wielkanocy - ciężkie, drożdżowe baby z dużej ilości jaj, polane czekoladą lub lukrowane wodą różaną. Babka cytrynowa to przy swoich starszych siostrach dietetyczna wręcz chudzinka ale powiem szczerze: bardzo przypadła mi do gustu. 

Wielkanocna babka cytrynowa


*Babka cytrynowa*
  • jajka - 5 sztuk
  • margaryna - 250 g
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier - szklanka
  • mąka ziemniaczana - szklanka
  • mąka pszenna - szklanka
  • cukier waniliowy - opakowanie
  • aromat cytrynowy - 5 ml
  • skórka świeżej cytryny - 1 łyżka
  • blacha do babki z kominem o średnicy 26 cm
  • bułka tarta
Margarynę rozpuszczamy w garnuszku. Jajka ucieramy z cukrem zwykłym i waniliowym. Mieszając dodajemy przesianej mąki i proszku do pieczenia. Dolewamy margarynę i wszystko dokładnie miksujemy. Blaszkę smarujemy od wewnątrz masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej ciasto, które będziemy piec w temperaturze 200 stopni 45 minut.

Wielkanocna babka cytrynowa


Po ostygnięciu posypujemy babkę cytrynową cukrem pudrem.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy