Wielkanocna babka cytrynowa
Szybkimi krokami zbliżają się Święta. Baba to jeden z symboli polskiej Wielkanocy - ciężkie, drożdżowe baby z dużej ilości jaj, polane czekoladą lub lukrowane wodą różaną. Babka cytrynowa to przy swoich starszych siostrach dietetyczna wręcz chudzinka ale powiem szczerze: bardzo przypadła mi do gustu.
*Babka cytrynowa*
- jajka - 5 sztuk
- margaryna - 250 g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- cukier - szklanka
- mąka ziemniaczana - szklanka
- mąka pszenna - szklanka
- cukier waniliowy - opakowanie
- aromat cytrynowy - 5 ml
- skórka świeżej cytryny - 1 łyżka
- blacha do babki z kominem o średnicy 26 cm
- bułka tarta
Margarynę rozpuszczamy w garnuszku. Jajka ucieramy z cukrem zwykłym i waniliowym. Mieszając dodajemy przesianej mąki i proszku do pieczenia. Dolewamy margarynę i wszystko dokładnie miksujemy. Blaszkę smarujemy od wewnątrz masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej ciasto, które będziemy piec w temperaturze 200 stopni 45 minut.
Po ostygnięciu posypujemy babkę cytrynową cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz