CocoReklama

sobota, 31 marca 2018

Sałatka śledziowa z ogórkiem

Wypróbowaliśmy nową sałatkę śledziową i trafi ona na nasz świąteczny stół w tegoroczną Wielkanoc. Orzeźwiająca sałatka z ogórkiem zielonym i konserwowym. Pyszna.

Sałatka śledziowa z ogórkiem


*Sałatka śledziowa z ogórkiem*
  • śledź a'la Matjas - 0,5 kg
  • ogórek świeży - 300 g
  • ogórek konserwowy - 2 duże
  • cebula - 1 sztuka
  • jabłko - 1/2 sztuki
  • śmietana 18% gęsta - 200 g
  • majonez domowy - 3 łyżki
  • koperek zielony - 3 łyżki
  • zalewa z ogórków konserwowych - 1/2 szklanki
  • sól
  • pieprz
Śledzie moczymy w mleku lub wodzie. Czas zależny jest od słoności śledzi i tego jaką moc soli akceptujemy na naszych kubkach smakowych. Wymoczone śledzie kroimy w paski. Obrane ze skórki ogórki oraz jabłko kroimy w kostkę. Cebulę siekamy drobno. Mamy już wszystkie składniki na pyszną sałatkę. Warzywa i jabłko łączymy ze śledziami.
Majonez mieszamy ze śmietaną oraz zalewą z ogórków. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy do sosu posiekany koperek. W dużym słoju zalewamy sałatkę sosem i odstawiamy do lodówki. Przez noc sałatka powinna się dobrze przegryźć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)