Sałatka śledziowa z ogórkiem
Wypróbowaliśmy nową sałatkę śledziową i trafi ona na nasz świąteczny stół w tegoroczną Wielkanoc. Orzeźwiająca sałatka z ogórkiem zielonym i konserwowym. Pyszna.
*Sałatka śledziowa z ogórkiem*
- śledź a'la Matjas - 0,5 kg
- ogórek świeży - 300 g
- ogórek konserwowy - 2 duże
- cebula - 1 sztuka
- jabłko - 1/2 sztuki
- śmietana 18% gęsta - 200 g
- majonez domowy - 3 łyżki
- koperek zielony - 3 łyżki
- zalewa z ogórków konserwowych - 1/2 szklanki
- sól
- pieprz
Śledzie moczymy w mleku lub wodzie. Czas zależny jest od słoności śledzi i tego jaką moc soli akceptujemy na naszych kubkach smakowych. Wymoczone śledzie kroimy w paski. Obrane ze skórki ogórki oraz jabłko kroimy w kostkę. Cebulę siekamy drobno. Mamy już wszystkie składniki na pyszną sałatkę. Warzywa i jabłko łączymy ze śledziami.
Majonez mieszamy ze śmietaną oraz zalewą z ogórków. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy do sosu posiekany koperek. W dużym słoju zalewamy sałatkę sosem i odstawiamy do lodówki. Przez noc sałatka powinna się dobrze przegryźć.
Komentarze
Prześlij komentarz